Stiftelsen Se og Foto-Norge samles i Fotografihuset AS

Stiftelsen Se og Foto-Norge, som representerer store deler av fotomiljøet i Norge, har nå blitt enige om sammen å etablere Fotografihuset AS i Oslo. Drømmen er å få 5000 m2 til disposisjon for en gedigen satsing på fotografi i hovedstaden. 

I går, 8. oktober, ble papirene signert og Fotografihuset AS ble en virkelighet. Erling Johansen er styreleder og har med seg Anne Lise Flavik som prosjektleder. Begge har god prosjekt-erfaring, Anne Lise fra Nordic Light International Festival of Photography i Kristiansund, og Erling fra Punkt Festivalen i Kristiansand og  Stiftelsen Sound of Happiness Kompetansesenter. Noen av de viktigste oppgavene for styret og daglig leder i Fotografihuset AS i tiden som kommer er å forankre Fotografihuset AS politisk og få med både det offentlige og private sponsorer for å realisere en viktig og nødvendig satsing på et opplevelses-senter for fotografi.

– Tanken er å skape et opplevelsessenter rundt fotografiet som uttrykksform. Fotografiet har alt for lenge blitt skjøvet til side til fordel for andre kunst- og kulturtiltak. Fotografihuset i Oslo passer godt inn i en nasjonal satsing på fotografi, hvor de eksisterende fotoforeninger, fotomuseer, fotogallerier, fotofestivaler og fotoklubber rundt om i landet utgjør en grunnstamme.  Fotografihuset AS vil også kunne være innholdsleverandør til flere av disse, og bidra til å skape gode foto-opplevelser rundt om i landet ved å sende rundt utstillinger, arrangere kurs og workshops og skape begeistring for fotografi, forteller Anne Lise Flavik og Erling Johansen til Fotografi.

Kan dette bli Fotohuset? © CF Wesenberg
Kan dette bli Fotohuset? © Alle foto: CF Wesenberg

Anne Lise og Erling legger vekt på at kvalitetsfotografiet skal fremmes og at Fotografihuset også skal være et raust og inkluderende sted som satser på tiltak for barn og unge. Alle har et forhold til fotografi, og det er et stort behov for et senter som tar fotografiet på alvor, og samtidig blir en del av et pulserende kunst- og kulturliv. Planen er å ha utstillingslokaler i tillegg til arbeidslokaler for de to hovedorganisasjonene. Husets skal ha sentral beliggenhet og det skal være åpent fra morgen til kveld. Inspirasjonen kommer blant annet fra International Center of Photography i New York, Fotografiska i Stocholm og Teknisk Museum her i Oslo.

Prosjektet er fremdeles i en startfase, men man har nå altså fått et styre på plass. Det har blitt vektlagt å hente kompetanse utenfor fotomiljøet og styret består nå av:

• Erling Johansen  (Styreleder)
• Tore Holter (Styremedlem)
• Erling Maartmann-Moe (Styremedlem)
• Mona Jacobsen  (Styremedlem)
• Kari Engh Johansen (Styremedlem)
• Åsmund Kjos Fjell (Styremedlem)

Man har allerede vært i kontakt med Oslo kommune, Kulturrådet og andre offentlige instanser angående offentlig støtte. I tillegg søker man støtte fra det private næringslivet. Stiftelsen Se har også fått støtte fra Fritt Ord.

Det kan for øyeblikket se ut til at de 5000 m2 må vente til tidligst 2016, men det betyr ikke at engasjementet og prosjektet skal ligge i dvale frem til det. Anne Lise Flavik og Erling Johansen ser ingen grunn til at lokalene skal være det avgjørende for prosjektet, fotografiet har lenge ventet på sin plass og miljøet er nå klart for at noe blir gjort.

Written By
More from Elli Trier
3 på rad: Helgens utstillingsrunde
Da er det igjen helg og tid for litt inspirasjon. Her er...
Read More
0 replies on “Stiftelsen Se og Foto-Norge samles i Fotografihuset AS”