Simon Brann Thorpe: Toy soldiers

Toy Soldiers © Simon Brann Thorpe

Fotograf Simon Brann Thorpe har fotografert soldater i Vest Sahara og gjort dem om til lekesoldater. Nå er prosjektet publisert i boken “Toy soldiers”.

En bekjent av meg, en kvinnelig journalist, fortalte for en stund siden at hun hadde besøkt en av de store våpenmessene. Hun satt igjen med et sterkt inntrykk av at “det gikk menn rundt med en barnslig entusiasme, som om de var små gutter som så på nye leker å leke med”.

Jeg tenker på disse ordene når jeg ser gjennom “Toy soldiers”, en ny bok av Simon Brann Thorpe. Når jeg ser på bildene får jeg først inntrykk av at Thorpe har satt opp leksoldater i en sandkasse i studio. Men han har faktisk fått ekte soldater til å posere på en plate, og inntrykket er både forvirrende og stiller en rekke uspørsmål.

De gjeldende soldatene er stasjonert i Vest-Sahara, hvor det siden 1970 har pågått en strid mellom den marokkanske regjeringen og Polisario Front. Thorpe forteller:

– Mitt mål er å få betrakteren til å stoppe, ved å gjøre grensen mellom hva som er ekte og ikke ekte diffus. Dermed ønsker jeg å stimulere til tanker om hva bilder av krig og konflikt egentlig betyr i en kontekst hvor vi stadig blir mer ufølsomme overfor de bildene vi ser i media.

Jeg undres over at Thorpe fikk tillatelse, ikke bare til å ta bilder av soldatene, men fremfor alt til å fremstille dem på denne måten.

– Etter at jeg fikk tillatelsen hadde jeg ingen begrensninger og soldatene stilte opp på alle mine forslag. Det var nok et avbrekk i monotonien, avslutter Thorpe.

“Toy Soldiers” er utgitt av Dewi Lewis.

www.simonbrannthorpe.com

Tags from the story
Written By
More from Michael Dee
Alfonso Almendro: Falske minner
Alfonso Almendros bilder er ikke ekte. Konstruerte historier er hva som møter oss...
Read More
0 replies on “Simon Brann Thorpe: Toy soldiers”