Skann bilder for en rimelig penge

Hans-Olav Forsang er fagliig ansvarlig hos Pixellus. Daglig leder Ane Lise Lunder i bakgrunnen. (Foto: Morten M. Løberg).

Har du en eske full av gamle lysbilder, kopier og fargenegativer? Pixellus tar i mot hele esken, sorterer og skanner alt som kan skannes og du betaler bare ca. en tier pr. stk. for de bildene du vil beholde.

Hans-Olav Forsang er fagliig ansvarlig hos Pixellus. Arbeidsleder Anne Lise Lunder i bakgrunnen sammen med Davi (20), Arild (32 år) i midten og Håkon (27 år) helt foran som står for skanningen. (Foto: Morten M. Løberg).

For godt til å være sant? Vel, det er et åpningstilbud – men historien bak Pixellus er også litt spesiell. Firmaet ble etablert av Christian Wig og er arbeidsplassen til foreløpig tre personer i selve produksjonen. De er enten autister eller de har Asbergers syndrom – som gjør det vanskelig å fungere i et vanlig arbeidsmiljø. Fordelen er at de er knallgode på akkurat det de kan – i dette tilfellet skanning.

Detaljfokus

– Dette arbeidet er repetitivt, men krever også stor nøyaktighet og evne til å se en helhet som skal til for å forbedre et bilde. Det er et arbeid som krever nettopp den type dedikasjon, systematikk og detaljfokus som personer med Asbergers syndrom eller høyt fungerende autisme er spesielt flinke til, sier fotograf Hans-Olav Forsang. Han er faglig ansvarlig for arbeidet hos Pixellus.

– Det er kanskje lett å tro av at Pixellus er en slags vernet bedrift, men det er det ikke. Det er snarere slik at personer med en diagnose faktisk kan bli verdens beste på sitt felt, sier Forsang.

De foreløpig tre ansatte i produksjonen skanner lett 2.000 bilder om dagen. Totalt har Pixellus investert i 22 skannere, og etter hvert som arbeidsmengden øker planlegger de å ansette flere. Rekrutteringen skjer hovedsaklig gjennom NAV, men når opplæringsperioden er over opphører all støtte derfra. Pixellus skal klare seg på helt vanlige forretningsmessige prinsipper.

3.000 bilder om dagen

Anne Lise Lunder er arbeidsleder. Hun forteller at de har skannet rundt 40.000 bilder siden begynnelsen av september. Målet er 3.000 bilder pr. dag innen 1. mai.

– Det er det nivået vi må ligge på for å drive i balanse, forteller hun.

– Hva når alle som har gamle bilder de vil ha skannet har fått utført dette? Skanner dere 3.000 bilder pr. dag vil jo markedet være borte en dag.

– Vi er allerede i gang med å utvikle nye forretningsideer, blant annet å rekonstruere gamle albumer. Et familiealbum finnes bare i ett eksemplar, men det kan være mange søsken som gjerne vil ha det. Vi har sett litt på hvordan du kan skanne hele sider, og kanskje tilby albumet som en fotobok, forteller Lunder. Pixellus har allerede fem Epson V750 Perfection Pro flatbedskannere.

– Det er allikevel fargenegativer som dominerer idag. Filmstrips skanner vi med Reflecta filmskannere. Når vi skanner negativer og lysbilder har vi lagt inn en rekke parametre som fjerner støv og restaurerer farger, forteller hun.

– Hvordan finner kundene dere?

– Først og fremst gjennom eget kontaktnett og jungeltelegrafen. Og vi finnes naturligvis på nettet (www.pixellus.no). Dessuten har jo både TV og aviser laget innslag og reportasjer om firmaet siden utgangspunktet er såpass spesielt, sier Lunder.

Hvelv og bildehotell

Pixellus holder til i lokaler som tidligere rommet blant annet seddeltrykkeriet i Norges bank – så sikkerheten er i orden. Både originaler og bildefiler kan oppbevares i det gamle hvelvet.

– Vi har lansert tilbudet «Hvelvhotell», forteller Hans-Olav Forsang. – Kunden får et sett med bildefiler, mens vi oppbevarer en sikkerhetskopi hos oss – i hvelvet, forteller han.

Kundens orignalbilder oppbevares enten i hvelvet eller i et eget lagerrom med 24 timers alarmovervåkning når de ikke befinner seg i selve produksjonslokalene.

– Er det spesielt uerstattelige originaler som for eksempel svært gamle albumer, tar vi ingen sjanser. Vi er paranoide i forhold til sikkerhet, sier Anne Lise Lunder.

– Nysgjerrige kunder, som ønsker å prøve oss før de sender oss bildearkivet sitt, kan nå få skannet ti bilder helt gratis for å se hva vi står for, sier hun til slutt.

 

Aspergers syndrom (også kalt Asperger syndrom) er en diagnose innen autisme preget av store vansker med sosialt samspill. Personer med Aspergers syndrom har ofte snevre, stereotype atferdsmønstre og interesser. Diagnosen skiller seg fra andre autismespekterforstyrrelser ved relativt god språklig og kognitiv utvikling. Fysisk klossethet og atypisk språkbruk vanlig hos personer med forstyrrelsen. (Kilde: Wikipedia).

Autisme er en samlebetegnelse for beslektede typer, gjennomgripende utviklingsforstyrrelser (GUF). Vanlige symptomer på autisme er dårlige sosiale og kommunikative, ofte kombinert med monoman adferd og snevre interesser. (Kilde: Wikipedia).

Så bra blir bildekvaliteten når Pixellus skanner gamle, støvete originallysbilder eller negativer. (Eksempel: Pixellus)

 

 

More from Morten M. Løberg
Fotografiets dag nærmer seg
Søndag er det på nytt duket for det årvisse arrangementet Fotografiets dag...
Read More
One reply on “Skann bilder for en rimelig penge”
  1. Tilbaketråkk: Pixellus : fotografi.no

Comments are closed.