Slik beskjærer og forstørrer du bilder

Det lønner seg å bestemme bildeutsnittet så godt man kan i kameraet.

Det er ikke noe problem å beskjære et digitalt bilde i bildebehandlingsprogrammet (på samme måte som du kan beskjære et papirbilde med saks), men du mister piksler (bildepunkter). Når bildet får færre piksler kan du ikke lenger trykke eller skrive ut bildet like stort.

Beskjære bildet

Du kan beskjære bilder i alle bildebehandlingsprogrammer. Det vanligste bildebehandlingsprogrammet heter Adobe Photoshop. Det finnes også i en rimelig ”amatørversjon” som heter Photoshop Elements, som koster under 1.000 kroner og holder fint til vanlig bildebehandling. Når du skal beskjære et bilde i Photoshop Elements velger du beskjæringsverktøyet i ”verktøykassa” til venstre i skjermbildet. Markér ønsket utsnitt ved å klikke i et hjørne av bildet og dra markøren diagonalt over bildeflaten. Justér hver bildekant ved å dra i den prikkete linja som markerer utsnittet.

Når du er fornøyd, trykker du Enter (linjeskift). Legg merke til at filstørrelsen blir redusert. Er du ikke fornøyd med beskjæringen, går du til Edit/Rediger (i menylinja øverst) og videre til Undo/Gjør om – og beskjærer på nytt.

Forstørre bildet

La oss si du ønsker å trykke bildet større enn det egentlig er. Du trenger altså å forstørre bildet ditt. Når du beskjærer bildet er det ikke sikkert bildet har piksler nok til å kunne trykkes så stort som du ønsker. Bildets størrelse ser du hvis du velger Image/Bilde (i menylinja øverst) og går videre til Image Size/Bildestørrelse. For å forstørre bildet, skriver du ganske enkelt inn ønsket bildestørrelse og klikker OK (Den opsjonen som heter Resample Image/Oppdater bilde skal være på. Du interpolerer opp bildet, det vil si at bildebehandlingsprogrammet lager nye piksler som det «dytter» inn mellom de eksisterende pikslene. På denne måten forstørres bildet, og det får piksler nok til å trykkes i større format.

De ”nye” bildepunktene henter tone og farge fra nabopikslene. Du får altså ikke flere detaljer (bildet blir ikke skarpere), men du unngår at pikslene synes som bittesmå firkanter på trykk. Det synes særlig godt langs diagonale linjer, som blir hakkete.

Hvor mye kan jeg øke bildestørrelsen? Til det dobbelte, hvis ikke motivet stiller høye krav til detaljgjengivelse. Et portrett kan interpoleres opp mye mer enn f.eks. et gruppebilde med 50 personer.

Hvis du vil forminske bildet, gjør du det på samme måten. Skriv inn de nye målene du ønsker bildet skal ha i dialogboksen Image Size/Bildestørrelse.

Når du forminsker bilder sier vi at du interpolerer ned. Å interpolere ned medfører ikke noe kvalitetstap. Husk å ta vare på originalfila i opprinnelig størrelse. Å interpolere opp igjen det forminskede bildet medfører kvalitetstap i forhold til originalen.

Bilder som er ferdig behandlet i bildebehandlingsprogrammet må skarpes opp før det trykkes eller skrives ut.

Les også: ”Slik klargjør du bildet for trykk og utskrift”.

More from Morten M. Løberg
Årets fotograf: Full klaff og klar ledelse for Audun Nygaard
Audun Nygaard vant andre runde i fotokonkurransen Årets fotograf og leder klart...
Read More
0 replies on “Slik beskjærer og forstørrer du bilder”