Slik skarper du opp bildet

Alle digitale bilder må ”skarpes opp” for å se skarpe ut på skjerm og utskrift. Et digitalt bilde er i utgangspunktet litt ullent. Det skal være slik og det er ikke noe feil med kameraet ditt.

Oppskarpingen skjer som regel i kameraet. Mange kompaktkameraer skarper opp bildet uansett. Du kan ikke slå funksjonen av. På et avansert digitalkamera kan du velge om oppskarpingen skal skje i kameraet eller i et bildebehandlingsprogram i ettertid. Funksjonen heter som regel ”Sharpening” eller ”Image Sharpening”. Du kan gjerne stille graden av oppskarping på stor, middels, liten eller «Auto». Eller du kan slå den helt av.

Gjøre selv?

Kameraer som gir deg muligheten til å velge oppskarping er som regel fabrikkinnstilt på middels oppskarping.

Det beste er å slå av oppskarpingen i kameraet og heller skarpe opp bildet i ettertid! Graden av oppskarping vil variere avhengig av hvor stort bildet ditt skal være når du skriver ut, legger det ut på nett eller inkluderer det i en fotobok. Et lite bilde beregnet på internettbruk krever mindre oppskarping enn et stort bilde som skal skrives ut på fotopapir.

Uskarp maske

Oppskarping betyr ikke noe annet enn at konturer, linjer og detaljer forsterkes slik at bildet gir et skarpere inntrykk. Det som skjer ved oppskarping er at det dannes en maske, et negativt bilde, som ligger som et eget lag under det opprinnelige bildet. Masken er litt uskarp, og fordi den er negativ, virker den forsterkende på konturene i bildet. Vi kan godt si at det hele beror på et synsbedrag, men det spiller forsåvidt ingen rolle så lenge bildet ser skarpere ut.

Størrelsen på bildefilen – og dermed størrelsen på bildet – avgjør hvor mye bildet bør skarpes opp. Du ser virkningen på skjermen på datamaskinen, og kan øke eller minske virkningen etter behov.

Råd: Hvis du vil ha full, profesjonell kontroll med skarpheten i bildene, slå av oppskarpingen i kameraet. Skarp opp bildet i bildebehandlingsprogrammet.Virkningen ser du på skjermen. Ikke overdriv!

More from Morten M. Løberg
Over 100 % besøksøkning på Nordic Light
Nordic Light har registrert 60.000 besøkende når alle arrangementene under årets fotofestival...
Read More
0 replies on “Slik skarper du opp bildet”