Slik stiller du hvitbalansen

Hvitbalansering er en innebygd funksjon som gjør at fargene i motivet blir riktige. Kameraet kan gjøre dette automatisk.

Når kameraet har hvitbalansert motivet, betyr det kort og godt at fargegjengivelsen blir nøytral og uten fargestikk – helt uavhengig av fargen på lyset. Bildet får så riktige farger som mulig enten du fotograferer i solskinn (som er ganske blått lys) eller i lampelys inne (gult lys).

Åtte av ti bilder får riktig, nøytral farggjengivelse med kameraets automatikk. Du navigererer deg fram til hvitbalanse-innstillingen i valgmenyen du får opp på kameraets skjerm. Innstillingen heter gjerne ”White Balance” eller bare ”WB”. Velg ”Auto”. Hvitbalanseringen skjer i brøkdelen av et sekund i det du trykker på utløseren.

Solnedgang

Noen motiver får ikke ønsket fargegjengivelse med automatikk. Hvis du fotograferer en solnedgang, vil du gjerne at denne skal se like rødlig eller orange ut på bildet som i virkeligheten. Automatisk hvitbalansering vil forsøke å nøytralisere det rødlige eller orange fargestikket. Automatikken tror i dette tilfellet at virkeligheten har feil farger.

Da skal du velge en av flere ”manuelle” hvitbalanse-innstillinger. Stiller du hvitbalansen på dagslys (”Daylight” eller sol-symbol i valgmenyen), vil kameraet tro motivet ligger badet i dagslys slik det er midt på dagen. Da er lyset mye blåere enn når sola går ned. Solnedgangen din blir nå gjengitt slik du ønsker og se den også på bildet.

Stiller du hvitbalansen på dagslys oppfører kameraet seg som om det satt en vanlig, gammeldags fargefilm i kameraet.

Innelys

Fotograferer du innendørs i lysstoffrør, kan du velge en av ”lysstoffrør”-innstillingene for hvitbalanse. De heter som regel ”Fluorecent” eller har et lysstoffrør-symbol. Kanskje har du også en hvitbalanse-innstilling som passer for skygge utendørs (”Shade” eller skygge-symbol), og en for overskyet vær (”Cloudy” eller sky-foran-sol-symbol).

Du har også en hvitbalanse-innstilling avstemt for blitzlys (”Flash” eller lyn-symbol i valgmenyen). På mer avanserte kameraer har du også en custom-innstilling. Denne gjør det mulig å avstemme fargegjengivelsen i bildet helt nøyaktig ved å kalibrere den opp mot akkurat det lyset som er i motivet. Da må du foreta en hvitbalanse-måling mot en nøytral flate (et hvitt ark eller en spesiell fotografisk ”gråplate”). Denne metoden er til profesjonelt bruk.

Oppgave:

Fotografér en serie bilder hvor du i tur og orden stiller kameraet på alle de hvitbalanse-innstillingene du har. Overfør bildene til datamaskinen og se de ved siden av hverandre.

Les også: «Slik stiller du inn hvitbalansen manuelt (Preset)»

More from Morten M. Løberg
Fullt trøkk på Paris Photo
Morgenflyet til Paris var fullt av nordmenn som skal besøke Paris Photo...
Read More
0 replies on “Slik stiller du hvitbalansen”