Slik unngår du minnekort-kræsj i kameraet

Minnekort til digitalkameraer får stadig større kapasitet til en rimelig penge. Men jo flere bilder du har lagret på kortet, jo større krise er det hvis kortet kræsjer.

”Alle” har opplevd at minnekortet i kameraet krangler. Det er som når datamaskinen henger seg opp – du kommer ingen vei. Når minnekortet krangler, får du enten ikke fotografert (du har på en måte gått tom for ”film”), eller du får ikke overført bilder som du vet er på kortet til datamaskinen.

Kjøp ekstra minnekort

Det hender minnekortet sier at kortet er fullt (”Card full”) selv om du bare har tatt noen få bilder. Da kan du ganske enkelt prøve å formatere kortet på nytt. Dette vil som regel løse problemet, hvis du kan leve med tapet av de bildene du alt hadde tatt. Det blir dog en mer og mer umulig løsning jo flere bilder du allerede har fotografert.

Løsningen på denne typen uforutsette problemer er ganske enkelt å ha ett eller flere ekstra minnekort. Har du bare ett kort, skaff deg ett til.

Redning finnes

Det spennende med kortet som krangler i kameraet er om du får overført bildene du har på kortet til datamaskinen. Ofte går det helt greit, hvis ikke må du ty til ”redningsprogrammet”. På de fleste nye minnekort eller på produsentens hjemmeside ligger det programvare som du kan installere på datamaskinen din, og som ”redder” bilder du ikke uten videre får overført fra kortet.

Råd: Formatér alltid minnekortet i kameraet (ikke på datamaskinen) før jeg fotograferer!

Kameraet vet akkurat hvordan kortet bør formateres. Husk å velge kommandoen ”Format”. Å slette bilder (”Delete”) ”rensker” ikke kortet godt nok, og du risikerer at kortet kræsjer før eller senere.

Ikke slett bilder i kameraet!

Råd: Slett aldri enkeltbilder på kortet!

Gjør du det, vil kameraet prøve å sette inn et nytt bilde på den ledige plassen. Er ikke plassen stor nok (bildefilene dine er som regel ikke like store), lagres litt av bildet på den ledige plassen, resten et helt annet sted på kortet. Dette kalles fragmentering. Blir kortet ditt fragmentert, kan det hende det blir umulig å finne igjen de forskjellige ”delene” til bildene, og umulig å sette dem riktig sammen til ett bilde.

Råd: Slå alltid kameraet av før du tar ut minnekortet!

Står strømmen på, kan det oppstå spenning som i verste fall ødelegger kortet.

Batteri

Råd: Bytt alltid batteri i tide!

Når batterisymbolet indikerer lavere spenning (alt annet enn ”fullt”), så bytt. Kameraet bruker mest strøm når det skriver bilder til kortet. Tyner du batteriet, er sjansen stor for at det slukner helt når det skrives bildedata til kortet. Avbrytes denne prosessen, kan kortet krangle etterpå når du har strøm på kameraet igjen.

Råd: Ha alltid med ekstra minnekort og ekstra (fullladet) batteri!

Ha gjerne med laderen også. Når ett av batteriene er tomme, setter du det til lading så snart du har tilgang til strøm. Batteriet i digitalkameraet tåler ”klattlading”, bare du sørger for å tømme det helt en gang i blant før du lader det fullt opp igjen.

Les mer: Slik sikrer du bildene dine.

Tags from the story
Mer fra Morten M. Løberg

Norway next

Hva har Eugene Richards, Carolyn Drake, Stephanie Sinclair og våre avgangsstudenter til...
Les mer