Slik velger du riktig objektiv

Dersom du har et digitalt speilreflekskamera med utskiftbar optikk, kan du velge om du skal fotografere med vidvinkel, normal- eller teleobjektiv. Du får også forskjellige typer spesialobjektiver.

Du får objektiver med såkalt fast brennvidde og objektiver med variabel brennvidde (zoomobjektiver).

Objektiver med fast brennvidde gir et fast bildeutsnitt. Et objektiv med 28 mm brennvidde gir deg i praksis et vidvinklet ”utsyn”. Objektiver med fast brennvidde har de best optiske egenskapene.

Objektiver med variabel brennvidde kan gi deg alt fra vidvinkel til tele i ett og samme objektiv. Ved å dreie på en zoom-ring, kan du velge bildeutsnitt trinnløst fra f.eks. vidvinkel til tele. De fleste speilreflekskameraer med utskiftbar optikk selges med en eller annen form for ”normalzoom” (fra moderat vidvinkel til moderat tele). Et brennviddeområde fra 28 til 70 mm er ganske vanlig.

Zoomobjektiver har ikke like gode optiske egenskaper som objektiver med fast brennvidde, men forskjellene er svært små og du skal som regel forstørre bildet mye for å kunne se noen forskjell. Veldig mange foretrekker zoomobjektiver fordi du får flere objektiver i ett. Det blir billigere og mindre å bære på.

I den grad du kan se forskjell på bilder fotografert med zoomobjektiv og objektiver med fast brennvidde, er det gjerne når motivet inneholder helt rette linjer. Rette linjer ut mot kanten av bildet ser ofte buet ut. Dette kalles fortegning, og linjen kan bue enten innover eller utover. Dersom objektivet fortegner mye, kan dette være litt plagsomt. Fenomenet er som regel bare merkbart ved vidvinkelzoomer. Hvis du stiller høye krav til bildene dine og fotograferer f.eks. mye arkitektur, bør du velge vidvinkelobjektiver med fast brennvidde.

Bildesensoren i et digitalkameraet er som regel mindre enn ei tradisjonell filmrute. Objektiver for digitalkameraer trenger derfor ikke bli like store og tunge (eller dyre) som objektiver til filmbaserte speilreflekskameraer. Velg om mulig objektiver som er spesialkonstruert til digital fotografering hvis du skal kjøpe nytt og bare skal fotografere digitalt.

Til speilreflekskameraer med utskiftbar optikk får du også spesialobjektiver til nærfotografering (makroobjektiver) og særlig lyssterke objektiver. Et lyssterkt objektiv har stor største blenderåpning slik at du kan fotografere på frihånd i svak belysning uten å få uskarpe bilder.

More from Morten M. Løberg
Reflektert Mary Ellen Mark
Vi hadde en avtale om et intervju med fotograflegenden Mary Ellen Mark...
Read More
0 replies on “Slik velger du riktig objektiv”