Sniktitt: Leica Summilux
12mm F1.4 for Panasonic

Summilux 12mm/F1.4
Leica DG Summilux 12mm/F1.4 Asph

I dag lanserer Panasonic sin hittil mest lyssterke supervidvinkel, Leica DG Summilux 12mm F1.4. Det er et avansert objektiv med profesjonelle egenskaper for både stillbilder og videofilm.

Med Micro Four Thirds-fatning gir Panasonic Leica DG Summilux 12mm F1.4 Asph en bildevinkel tilsvarende 24 mm i småbildeformat, og den store lysåpningen muliggjør selektiv fokus og myke flater utenfor fokusområdet, i tillegg til fotografering under dårlige lysforhold. Leica DG Summilux 12mm/F1.4 Asph er konstruert fullstendig i metall, med metall bajonett og en egen blenderring. Ni avrundede blenderlameller sikrer jevne overganger i bakgrunnen ved store blendere. Filterfatningen er 62 mm.

Summilux 12mm/F1.4
Fotografi har tatt en sniktitt på Panasonic Leica DG Summilux 12mm/F1.4 Asph. (Foto: Toralf Sandåker).

Objektivet har 15 linseelementer i 12 grupper, blant annet fem spesialglass: to asfæriske linser, to UED-linser (ultra ekstra lav dispersjon) og ett ED-glass. Internfokus og innebygd stepmotor gir myk og stillegående fokus, og hurtig AF både for stillbilder og video er sikret med støtte for Panasonics presise kontrastbaserte AF-system med bildebrikkens utlesning inntil 240 bilder pr. sekund.

Vi fikk en sniktitt på objektivet for en stund siden. Det er veldig kompakt, men har en merkbar tyngde på grunn av mye glass og solid konstruksjon. Summilux 12mm/F1.4 er også godt værtettet, og sammen med Panasonics værtettede kameraer, som Lumix GH4 og Lumix GX8 er det godt rustet for fotografering i regn og støvete omgivelser. Det nye objektivet har en gedigen kvalitetsfølelse, har en manuell blenderring med Auto-posisjon og en gripevennlig manuell fokusring. Det har ikke innebygd bildestabilisator, men dette kommer nå i stadig flere av Panasonics kameraer. Panasonic understreket ved lanseringen av bildestabilisator i kameraet er spesielt effektivt for korte brennvidder. Med MFT-fatning kan selvsagt Leica DG Summilux 12mm F1.4 Asph også brukes på alle Olympus’ MFT-kameraer, som alle har innebygd bildestabilisator.

Summilux 12mm/F1.4
Leica DG Summilux 12mm/F1.4 tåler både vannsprut og støv.

De fleste lyssterke objektivene for Micro Four Thirds har hittil vært laget av små tredjepartsprodusenter. Men med sin nye supervidvinkel viser Panasonic at de har intensjoner om å levere flere profesjonelle objektiver også med fast brennvidde. Panasonics kameraer er kjent for sin høye videokvalitet, ved siden av å være et kompakt alternativ for stillbildefotografi.

Prisen blir ca. 15.000 kroner. Leveringstid er beregnet til august.

 

16.6. 2016: Oppdatert med leveringstid.

Tags from the story
, ,
Mer fra Toralf Sandåker

Canon EOS-1D X Mark II førsteinntrykk

Det er OL i år, og sikkert som sommeren kommer både Canon og...
Les mer