Sniktitt: Olympus OM-D E-M10 II

Her er Olympus nye priskriger. E-M10 II er den nye amatørmodellen i OM-D-serien, men vil med sine mange egenskaper hentet fra Olympus’ entusiast- og proffmodeller appellere til mange flere enn de glade amatører.

Den lille nykomlingen er produsert helt i metall, og gir et overbevisende solid inntrykk i hånden. Med en pris på ca. 5500 kroner for huset vil kameraet gi tøff kamp i markedet for mange av sine plastkonstruerte konkurrenter. For under det kjente retrodesignet fra Olympus skjuler seg et kamera med mange finesser.

Med den kompakte pannekake-zoomen M.Zuiko Digital ED 14–42mm f/3,5–5,6 EZ går kameraet ned i en litt romslig lomme, men kan selvsagt benyttes med alle de mer enn 40 Micro Four Thirds-objektivene. Kameraet alene veier 342 g, men har fått store og gode ratt og kontroller med god friksjon, som gjør det lettere å betjene enn de fleste andre små kameraer. EM-10 II er utstyrt med Olympus’ 5-akser bildestabilisator som kompenserer opp til 4 lukkertrinn, ikke mye forskjellig fra den vi kjenner fra OM-D-modellene E-M1 og E-M5 II. Kameraet har også fått en stor og rask OLED-søker, vippbar 3″ pekeskjerm, bedre grep og trådløs fjernstyring og bildedeling via smartmobil.

Sammen med den kompakte og sammenfoldbare kit-zoomen er EM-10 II klar for innerlommen.
Sammen med den kompakte og sammenfoldbare kit-zoomen er EM-10 II klar for innerlommen. (Foto: Toralf Sandåker).

Videoegenskapene er også blitt kraftig oppdatert, med bl.a. mulighet for å lage 4K intervallfilmopptak i kameraet i tillegg til Full HD video med 1080/60p. Den hurtige autofokusen opererer over et bredt område med 81 punkter, og kameraet klarer serieopptak med imponerende 8,5 bilder i sekundet. I praksis gir dette kameraet skarpe bilder og videoer selv når du beveger deg og fotograferer med en hånd. Og siden bildestabilisatoren er innebygd i kameraet, fungerer den like bra med alle objektiver.

Bildebrikken er den kjente 16 Mp CMOS-brikken vi kjenner fra dens mer avanserte slektninger. Du får altså den samme bildekvaliteten fra EM-10 II som fra E-M1 og E-M5 II under ellers like forhold. Olympus’ velprøvde Supersonic Wave Filter for automatisk støvfjerning på bildebrikken er selvsagt også bygget inn. Søkeren har fått 2,36 Mp oppløsning og dekker 100 % av motivet, og kan settes til å forhåndsvise realistiske farger, eksponering og dybdeskarphet. I tillegg har kameraet 14 kreative filtre og nu effekter som ytterligere lar fotografen prøve ut nye ideer.

De store og gripevennlige rattene og kontrollene på oversiden av kameraet gir god betjening selv om kameraet er kompakt. (Foto: Toralf Sandåker)
De store, gripevennlige rattene og kontrollene på oversiden av kameraet gir god betjening selv om kameraet er kompakt. (Foto: Toralf Sandåker)

Pekeskjermen fungerer på mange måter slik du er vant til å bruke mobilen – du kan bla deg gjennom bilder og innstillinger, og om du vil velge fokuspunkt og trigge utløseren med fingeren. Selv om du bruker søkeren, fungerer skjermen som berøringsskjerm for fokuskontroll. Skjermen har fått et overflate som er spesielt motstandsdyktig mot fingeravtrykk.

I stedet for en ekstra blitz, som andre Olympus-kameraer, har E-M10 II fått en innebygd sprettopp-blitz.
I stedet for en ekstra blitz, som andre Olympus-kameraer, har E-M10 II fått en innebygd sprettopp-blitz.

En rekke programmerbare funksjonsknapper understreker at dette kameraet har større ambisjoner enn å være et knipsekamera for den uerfarne, men god automatikk og smarte funksjoner gjør det enkelt å bruke. Her er også en liten innebygd blitz som er nyttig ved motlysfotografering og portretter.

Olympus OM-D E-M10 II er i salg midt i september, og leveres i sølv og sort utførelse. Prisen med den kompakte zoomen M.Zuiko Digital ED 14–42mm f/3,5–5,6 EZ  blir ca. 7000 kroner.

Tags from the story
,
More from Toralf Sandåker
De beste fra 2013 – ultrakompakte systemkameraer
I denne kategorien av de minste systemkameraene har vi tatt med alle...
Read More
0 replies on “Sniktitt: Olympus OM-D E-M10 II”