Sommerslipp med 4K fra Panasonic

Lumix GX8 er det nye entusiastkameraet i rangefinder-stil fra Panasonic.

Midt i sommerstillheten lanserer Panasonic nye kameraer og objektiver. 4K video er nå blitt standardegenskap for Panasonics mer avanserte stillbildekameraer. Lumix GX8 med 20 Mp topper listen.

Lumix GX8 er den nye entusiastmodellen blant Panasonics kompakte systemkameraer, i Leica-preget «rangefinder-design». Kameraet, som etterfølger Lumix GX7, har fått en ny 20 Mp CMOS-bildebrikke, nytt dobbelt bildestabilisatorsystem, forbedret autofokus, værbeskyttelse og ikke minst bedre søker og brukeregenskaper. Som vi begynner å bli vant med fra Panasonic, støtter nykomlingen også 4K video.

Den nye CMOS-brikken, som er den første oppgraderingen i nominell oppløsning for Micro Four Thirds-standarden på mer enn fem år, skal i følge produsenten ha både bedre dynamikk, støyegenskaper og ytelse. En ny og vridbar skjerm understreker nytten som videokamera, og et kraftigere håndgrep signaliserer at ergonomien er blitt prioritert.

Men kanskje er den viktigste nyheten det doble bildestabilisatorsystemet. Dobbelt, fordi kameraet både har en intern, fireveis bildestabilisator på bildebrikken, og støtte for å kombinere denne med optisk bildestabilisator i tilpassede objektiver. Søkeren er også ny, en OLED-søker med 2,36 megapiksler oppløsning. Den vridbare skjermen er også blitt en OLED-skjerm, men har ellers samme oppløsning.

hfhfhfhfh
Panasonic Lumix GX8 blir levert både i sølv og sort utgave.

På toppen av kameraet har nå en egen regulering av eksponeringskompensasjon fått plass, men til gjengjeld er den interne blitzen droppet. Utløseren har nå fått bedre plassering foran på håndgrepet. Med større mål og høyere vekt, forstår vi at Lumix GX8 har forlatt de kompakte amatørkameraenes klasse, og nå er klart forankret i entusiastklassen, med ergonomi og betjening slik ambisiøse fotografer foretrekker.

Vi har ikke fått oppgitt detaljer om pris og leveringstid, men har grunn til å tro at kamerahuset vil selges for ca. 13.000 kroner og komme i salg i august.

Superzoom med 4K

Lumix FZ330 har 24x zoom med konstant f/2.8 blender.
Lumix FZ330 har 24x zoom med konstant f/2.8 blender.

Samtidig lanserer Panasonic den nye Lumix FZ330, oppfølgeren til F200, som kom i 2012. Dette er et avansert kompaktkamera med fast, kraftig zoom og 4K video. Som forgjengeren har kameraet en kompaktkamerabrikke (1/2,3″-type) og et Leica-objektiv som tilsvarer 25–600 mm med konstant lysåpning f/2.8. Det som er nytt, er først og fremst en ny signalprosessor, værtetting, nyeste AF-teknologi , bedre skjerm og søker og ikke minst altså – mulighet til å ta opp video i 4K oppløsning.

Kameraet ventes senere i høst, og vi gjetter på en pris rundt 5-6000 kroner.

Varsler om nye objektiver og «etterpåfokus»

Samtidig med lansering av de to nye kameraene varsler Panasonic utvikling av to nye objektiver. Her har vi svært lite detaljer, og hverken pris eller leveringstid er klare ennå.

To nye objektiver til Micro Four Thirds er under utvikling.

Det handler om et lyssterkt normalobjektiv, en Lumix G25 mm f/1.7 og en kraftig telezoom, Leica DG 100–400 mm f/4–6,3 Power O.I.S. Samtidig varsler Panasonic om at de utvikler en ny teknologi som gjør det mulig å velge fokus etter at bildet er tatt. Også her vet vi lite, men det handler om en teknologi som benytter 4K video og 30 bilder/sekund til å ta en hurtig sekvens bilder med ulik fokus, og deretter la fotografen peke på punktet han/hun ønsker å ha som fokuspunkt. Naturlig nok vil ikke alle kameraer kunne støtte dette. Vi kommer tilbake med mer når vi får flere detaljer.

More from Toralf Sandåker
EISA Photo Maestro 2016
Delta i konkurransen og bli den neste EISA Photo Maestro 2016. I...
Read More
One reply on “Sommerslipp med 4K fra Panasonic”

Comments are closed.