Sony mener alvor, sier farvel til speilrefleks

Sony Alpha-systemet er nå helt integrert som ett helhetlig system, med Alpha A-systemkameraer og kompakte NEX E-kameraer, og er det eneste med et kompakt systemkamera som kan bruke hele utvalget av objektiver med full funksjonalitet.
Sony Alpha-systemet er nå helt integrert som ett helhetlig system, med Alpha A-systemkameraer og kompakte NEX E-kameraer, og er det eneste med et kompakt systemkamera som kan bruke hele utvalget av objektiver med full funksjonalitet.

Forrige uke kalte Sony fotopressen inn til en stor produktlansering, uten tvil den viktigste lanseringen siden Sony lanserte Alpha-systemet for fem år siden. For ikke bare lanserte Sony fem nye kameraer, de hadde to trumf i ermet som viser at nå mener Sony alvor.

Sony har satt mål av seg  å bli blant de to største systemkamerafabrikantene: Ett helhetlig system med full kompatibilitet, og et endelig farvel til speilrefleksteknologien. Det er åpenbart når vi hører Sonys argumentasjon bak sine nye kameraer med elektronisk søker at speilrefleksteknologien for Sonys del er et tilbakelagt stadium. Dagens speilreflekskameraer vil fases ut, mens de fire SLT-modellene A35, A55, A65 og A77 (når de to sistnevnte kommer i oktober) vil være Sonys tilbud fram til vi etter alt å dømme får se et fullformatkamera med gjennomskinnelig speil (A99?) en gang i løpet av det nærmeste året. Fram til da er det A900 som er alternativet for fullformatbrukere. Den ene trumfen er SLT-teknologien med den nye høyoppløste elektroniske søkeren. Den andre trumfen er den nye objektivadapteren som binder sammen kameraene med A-fatning og kameraene med E-fatning til et helhetlig system.

Dette er de fem kameraene Sony lanserte forrige uke:

  • Alpha SLT-A65 (24,3 Mp CMOS)
  • Alpha SLT-A77 (24,3 Mp CMOS)
  • Alpha NEX-5n (16,1 Mp CMOS)
  • Alpha NEX-7 (24,3 Mp CMOS)
  • Handycam NEX-VG20E (videokamera med 16,1 Mp CMOS, stillbildemulighet og RAW)

 

Alle Sony-nyhetene har en stor APS-C-format CMOS bildebrikke.

Alle disse kameraene har en APS-C bildebrikke på 23,5 x 15,6 mm, og Sony skrur opp pikselkrigen med hele 24,3 megapiksler på tre av kameraene: toppmodellen A77, entusiastmodellen A65 og den rålekre halvprofesjonelle kompakte NEX 7. Den skal vi komme tilbake til.

 

Med det lave og buede designet fremstår Sony Alpha SLT-A77 som det moderne kameraet det er, og minner ikke lite om Canon EOS-design.

Alpha SLT-A77 har vi dekket utførlig i egen førsteinntrykk-sak, og vi skal ikke gjenta alt her. Dette er et ambisiøst kamera som går aggressivt inn i klassen der Canon EOS 7D, Pentax K-5, Nikon D300s og Nikon D7000 har regjert, men hovedspesifikasjonene til Sony A77 ligger en langside foran: 2,3 Mp OLED elektronisk søker med 1,09x forstørrelse, 24,3 Mp bildebrikke, serieopptak med 12 bilder/sekund og samtidig kontinuerlig eksponeringsmåling og autofokus med automatisk motivsporing, Full HD video i AVCHD 2-format med 1920×1080/50p, innebygd stereo mikrofon, samt ekstern mikrofoninngang med strømforsyning, LiveView og videofilm med hurtig, kontinuerlig AF fra 19 sensorer, hvorav 11 er kryssfølsomme, full AF-følsomhet med alle objektiver med lysstyrke f/5.6 eller bedre, «smart telekonverter»-knapp som øyeblikkelig tar utsnitt (1,4x og 2x) med teleeffekt og hhv. 12 Mp og 6 Mp filstørrelse. I tillegg har kameraet forbedret automatisk HDR-opptak som setter sammen tre hurtige bilder, sveipepanorama og 3D-panoramafunksjon, multi-shot støyreduksjon med 6 hurtigopptak for håndholdte opptak i lite lys inntil ISO 25600, bildestabilisator på bildebrikken med støvfjerning, samt innebygd GPS.

Også batterigrepet som kan kjøpes til Alpha A77 er værbeskyttet.

Ellers er kameraet bygget solid i magnesiumlegering med topplate av hardplast (der en egen LCD har fått plass), huset er tettet med foringer og pakninger for å tåle vær og vind, lukkeren klarer 1/8000 sekund, og er spesifisert for 150.000 utløsninger, kameraet får som tilbehør et nytt vertikalgrep, VG-C77AM, som også er værbeskyttet, det samme gjelder den nye blitzen F43AM. Også den nye standardzoomen DT 16-50 mm f/2.8 SSM, som foreløpig bare leveres i kit med A77, er værbeskyttet. Som tilbehør kan Alpha A77 også bruke den 5″ store LCD-monitoren CLM-V55, som har innebygd solskjerm og er særlig praktisk til videoopptak. Alpha A77 støtter både nye og gamle Sony Alpha og (Konica) Minolta AF-objektiver, med og uten innebygd AF-motor, og har innebygd støyskjerming for videoopptak, som med de stillegående SSM-objektivene ikke skal gi hørbar støy ved fokusering.

Når det kommer i handelen i oktober, antas Alpha A77 å koste ca. 10.900 NOK (kamerahus), ca. 11.900 NOK med DT 18–55 mm f/3.5–5.6 SAM, og ca. 15.300 NOK med DT 16–50 mm f/2.8 SSM.

Aony Alpha A65 er rimeligere enn A77, ikke like kraftig bygd og med helt samme ytelse, men har samme 24,3 Mp bildebrikke og 2,3 Mp OLED søker.

Alpha SLT-A65 deler mange av egenskapene med A77, bl.a. samme bildebrikke og suverene OLED-søker. Det er et litt enklere kamera, med hus bygd i (solid) hardplast, det klarer «bare» 10 bilder i sekundet i full 24,3 Mp oppløsning, også med kontinuerlig AF, eksponeringsmåling og motivsporing, det har 15 AF-sensorer hvorav tre er kryssfølsomme, det har en 3″ LCD-skjerm med 921.000 px som kan vippes og vris, men ikke like fleksibelt som på A77, det har en lukker som stopper på 1/4000 sek, det kan ikke leveres i kit med 16-50 mm (iallfall ikke fra starten), og Sony skryter ikke like mye av værtettingen. Ellers er forskjellene mellom de to kameraene bare å finne i det ytre – resten av egenskapene deler de. Alpha A65 vil med tiden erstatte A55, og være en beinhard konkurrent til Canon EOS 60D og Nikon D7000 samt D5100, og har så gode spesifikasjoner at det nok vil vekke interesse hos dem som vurderer rimeligere kameraer, også.

Når Alpha SLT-A65 kommer i oktober, vil  det selges uten objektiv, eller i kit med 18-55 mm og med 18-55 mm samt 55-200 mm. Prisen for huset alene anslås til ca. 7.700 NOK, 8.700 NOK med 18-55 mm og dobbeltkitet ventes å koste ca. 9.900 NOK.

Alpha NEX 7 er Sonys nye semiproffe kompakte systemkamera, med samme 24,3 Mp bildebrikke som A77 og A65, samme OLED-søker, men uten det gjennomskinnelige speilet. NEX 7 har en liten innebygd blitz og lanseres sammen med tre nye NEX-objektiver, bl.a. den lyssterke vidvinkelen (tilsv. 35 mm) Carl Zeiss Sonnar T* E 24 mm f/1.8 ZA.

Alpha NEX 7 er en nyskapning i markedet, med egenskaper ingen andre kompakte systemkameraer før har hatt. Bildebrikken er den samme 24,3 MP APS-C CMOS-brikken som sitter i A77 og A65, den har m.a.o. omtrent like mange piksler som fullformatkameraet Sony A900, men sitter likevel i et hus som med batteri og minnekort bare veier 349g og går i lommen. NEX 7 er ikke værtettet, men tillitvekkende solid bygd i magnesiumlegering og har et svært bra gummiert grep til å være i denne klassen. Det rettlinjede kameraet er ikke mye større enn de søkerløse kompakte systemkameraene (bortsett fra grepet er det faktisk aningen mindre enn Samsung NX100), men det har likevel innebygd blitz og – mest imponerende – den samme søkeren som i A77 og A65. Selv med et solid hus i metall er kameraet dermed mindre enn det minste huset med søker blant konkurrentene – Panasonic Lumix G3. Det koster litt mer, men har også en helt annen ytelse.

Den nye LA-EA2-adapteren er mer enn en adapter for å sette Sony/Minolta AF-objektiver på NEX-kameraene – den har innebygd halvgjennomskinnlig speil og AF-motor, og gir derfor full støtte for autofokus til stillbilder og video med alle nye og eldre AF-objektiver fra Sony/Minolta.

Hastighet er også mantraet for Sony NEX 7. Med serieopptak inntil 10 b/sekund med full oppløsning 24,3 Mp feier det konkurrentene fullstendig av banen. Det har også sveipepanorama og 3D panoramamulighet, og Full HD 1920×1080/50p med AVCHD 2.0. Kameraet tar valgfritt SD-kort (SDXC-kompatibelt eller MemoryStick Pro Duo (HG-kompatibelt), har vippbar 3″ LCD-skjerm med 921.000 px, og en nyutviklet betjening med to dreieskiver som er konfigurerbare og gir rask tilgang til en mengde funksjoner uten å se i menyer. Med den nye LA-EA2-adapteren passer alle Sony Alpha A-fatningobjektiver (samt alle tidligere objektiver med Minolta AF-fatning) til NEX-kameraene. Adapteren har innebygd gjennomskinnlig speil a la A77 og A65, samt autofokusmodul og fokusmotor, og dermed støttes nå alle funksjoner – lysmåling og autofokus – med disse objektivene på NEX-plattformen. Adapteren kan brukes med de nye NEX-kameraene (omfatter også Handycam NEX-VG20E), og etter en fastvareoppdatering også med tidligere modeller.

NEX 7 sin søker sitter (sett bakfra) helt oppe til venstre, omtrent som på en Leica M (neppe tilfeldig), det har betydelig flere betjeningskontroller enn sine enklere søsken, og føles som et virkelig brukskamera i hendene. Vi har ikke tatt bilder med det, men tatt en rask titt med flere av de nye objektivene. NEX 7 leveres bare i sort, og en egen sort utgave av standardzoomen 18-55 mm med bildestabilisator kan leveres i kit. Nytt er en 50 mm f/1.8 med bildestabilisator, den omtalte Carl Zeiss Sonnar T* E 24 mm f/1.8 ZA og en 55-210 mm f/3.5–6.3, også den med bildestabilisator. I tillegg kommer nå med det første den tidligere annonserte makroen 30 mm f/3.5 til butikkene, og neste år lover Sony ytterligere tre nye NEX-objektiver – en lyssterk Sony G standardzoom, en vidvinkelzoom og et teleobjektiv med fast brennvidde.

NEX 7 kommer i november, og vil koste ca. 9.400 NOK (kun kamera) og 10.400 NOK (med 18-55 mm). Prisene på objektiver og tilbehør i Norge er ikke kjent ennå, men vi antar at LA-EA2-adapteren vil koste ca. 3000 kroner, Zeiss’ 24 mm ca. 7500 kroner, 50 mm f/1.8 OSS i overkant av 2000 kroner og 55-210 mm OSS rundt 2000 kroner.

Sony Alpha NEX 5n er en forbedret versjon av NEX 5 med 16,1 Mp bildebrikke og flere av NEX 7 sine gode egenskaper. Kameraet leveres med en liten ekstern blitz som kan festes i en egen kontakt.

Det andre NEX-kameraet Sony har lansert er Alpha NEX 5n, en forbedring av NEX 5. Nyhetene består først og fremst i den nye bildebrikken på 16,1 Mp med følsomhet fra ISO 100 til 25.600, som vi kjenner også fra A55 og A35, kameraet har fått serieopptak på 10 bilder/sek i full oppløsning i stedet for 7, det kan nå ta opp Full HD video 1920×1080/50p i stedet for 50i, det har fått berøringsskjerm, og kan bruke den nye OLED-søkeren FDA-EV1S, som bortsett fra okularet gir samme søkerbilde som A77 og A65. Kameraet har ikke innebygd blitz, men leveres med en liten sammenleggbar eksternblitz med ledetall 7. Sony Alpha NEX 5n kommer i september, koster ca. 5000 kroner for bare huset, og leveres med ulike kit fra 5900 til 7700 kroner.

Sonys nye semiprofesjonelle videokamera Handycam NEX-VG20E bruker samme objektiver som NEX-serien (her med standardzoomen 18–200 mm), og har en bildebrikke med «filmruter» på størrelse med 35 mm filmkamera.

Mange vil også være interessert i Sonys nye videokamera med utskiftbar optikk (NEX E-fatning), NEX-VG20E, som bringer kvalitetsvideo med systemkamera til et nytt prispunkt. For ca. 19.000 kroner med moms selges kameraet med Sonys 18–200 mm f/3.5–6.3 OSS (bildestabilisator), altså bildevinkler tilsvarende 27–300 mm på 35 mm stillbilder (29–322 mm i 16:9-format). Kameraet tar i europeisk PAL-versjon video inntil Full HD 1920×1080/50p, stillbilder med inntil 16,1 Mp, også i RAW-format, drar 28 MB/sekund, og kan ta opp stereo eller Dolby Digital 5.1-kanals surroundlyd med den innebygde mikrofonen. Selve kameraet veier  magre 645g, eller 1290g med 18–200 mm objektiv og batteri. Her er en konvensjonell VGA 3″ LCD-skjerm og en vippbar elektronisk søker med 1,1 Mp.

Sony Handycam NEX-VG20E er en etterfølger til NEX-VG10E som aldri ble lagerført i Norden, kommer i november og vil koste ca. 13.100 kroner (bare kamerahus) og ca. 18.000 kroner (med NEX 18-200 mm f/3.5-6.3 OSS).

Tags from the story
,
More from Toralf Sandåker
Test: Sony Alpha SLT-A57
Sony Alpha SLT-A65 deler bildekvaliteten med sin mer profesjonelle slektning SLT-A77, og...
Read More
0 replies on “Sony mener alvor, sier farvel til speilrefleks”