Test: Sony NEX-5N

Sony NEX-5N har ikke søker, men kan benyttes med den svært gode 2,4 Mp elektroniske OLED-søkeren.

Sony NEX-5N er utrolig lite til å være et kvalitetskamera med APS-C-bildebrikke. Men det vokser fort når du setter på objektiver. Og det kan bygges ut med det meste av Alpha-systemets egenskaper.

Bildekvalitet
Du må opp i de profesjonelle fullformatkameraene for å finne en bildekvalitet som er merkbart bedre enn den du kan få fra Sony NEX-5N. Bildestøy, dynamikk, farger, skarphet og oppløsning har svært bra karakter og det er ingen sak å blåse gode opptak opp i så store formater du måtte ønske. Inntil ca. 60×40 cm vinner du i praksis ikke noe på å velge et større eller dyrere kamera, rent teknisk. Bildestøyen er svært beskjeden til og med ISO 1600, og helt håndterbar med lett etterbehandling helt inntil ISO 6400. Over der kreves litt mer bildebehandling, eller litt forsiktige forstørrelser, men selv på ISO 16000 og 25600 er bildene fra NEX-5N mulig å bruke til seriøs fotografi.

Dynamikken er meget høy ved de laveste ISO-trinnene og utmerket til og med ISO 3200. Den er svært lik den vi ser i SLT-A57, men klarer seg målbart, om ikke så synlig, bedre ved de høyeste ISO-verdiene.

Bruksegenskaper
Kameraet er uhyre kompakt, og selv om grepet er brukbart, er kompromissene mange for et kamera der det er lagt så stor vekt på minimale mål. Du må inn i menyer for å endre innstillinger til det meste, så kameraet egner seg ikke så godt for den som hurtig må skifte grunnleggende innstillinger i opptaksituasjon. Når innstillingene først er satt, er det enklet å bruke til den fotograferingen man har forberedt seg på. Skjermen er god, og kan vippes opp og ned, men ikke til siden. Søker finnes ikke, men setter du på den ekstra søkeren, får du en opplevelse svært nær SLT-A77 og A65, eller NEX-7. Kameraet har ikke blitzsko eller innebygd blitz, men en liten innfyllingsblitz til å sette på følger med.

Størrelse/vekt
Det er rett og slett vanskelig å tro at et så lite kamera kan romme så gode bildeegenskaper, men så lenge Sony har få virkelig kompakte objektiver, er størrelsesfordelen ikke så god som den kan bli.

Byggekvalitet
Svært høy byggekvalitet med hus i metall, selv om det ikke er noen værbeskyttelse i kameraet.

Ytelse
Ytelsen til NEX-5N er meget respektabel, automatikken er god og kameraet har kvikk respons og svært høy skuddtakt på linje med de raskeste speilreflekskameraene. Når bildekvaliteten er sammenlignbar, er det også imponerende hvor mye av en «proff speilrefleks» du får i dette lommekameraet. På sitt vis.

Videoegenskaper
Sony NEX-5N deler mange av de beste videoegenskapene med andre Sony-kameraer. Men: her er ingen stabiliserende bildebrikke, så du trenger optikk med bildestabilisator hvis du vil gjøre noe særlig med håndholdt video. Full HD med 50 bilderuter i sekundet, og praktisk MP4-format for enkel etterbehandling gjør dette til et svært anvendelig reise- og reportasjekamera også for videobrukere med plassvansker.

Spesielle egenskaper
Kameraet har mange spesielle funksjoner som sveipepanorama, 3D panorama og Sonys gode «intelligente automatikk». Her er ikke innebygd GPS, men en god hjelpe-/guidefunksjon som letter bruken for den som ikke er ekspert. kameraets mulighet til å bruke kvalitetssøker og Sonys Alpha-objektiver med hurtig autofokus (via LA-EA2 adapteren, som koster ekstra), gjør det unikt blant de lommevennlige systemkameraene.

Pris/ytelse
Kvaliteten og ytelsen er svært bra på dette kameraet, og prisen er gunstig. Hadde Sony hatt flere kompakte objektiver, og kameraet innebygd bildestabilisator, ville det tatt markedet med storm. Det burde det nesten gjøre selv uten disse fordelene.

Tags from the story
,
More from Toralf Sandåker
Portrettmodus i iPhone 7 Plus imiterer speilrefleksen
Få løftet øyebrynene da Apple sist uke oppgraderte sine mobiler til iOS...
Read More
0 replies on “Test: Sony NEX-5N”