Sonys nye flaggskip – A7r II

Sony Alpha A7r II

Denne sommeren slipper Sony en serie nye kameraer for entusiaster og profesjonelle som vekker oppsikt både hos publikum og hos konkurrentene. Felles for kameraene er ekstrem stillbildeytelse og 4K video-egenskaper. Øverst troner Sonys nye profesjonelle fullformat – Alpha A7r II.

Vi har sett nærmere på de tre kameraene, som i hvert sitt segment setter en ny standard med sine spesifikasjoner. Først når vi får testet ferdige eksemplarer, kan vi komme tilbake med en endelig bedømmelse av bildekvalitet og funksjonalitet, så denne artikkelen er basert på et førsteinntrykk av de tre produktene under en Sony-presentasjon i London. Kameraene er:

Sony Alpha A7r II – speilløst proffkamera med 42 Mp fullformatbrikke og innebygd bildestabilisator.
Sony Cyber-shot RX10 II – superzoom kompaktkamera med 8x zoom og konstant f/2.8
Sony Cyber-shot RX100 IV – lommekamera med lyssterk 4x zoom, 4K video og 16 stillbilder/sek.

Profesjonell både til stillbilder og video

Dette er Sonys nye toppmodell i Alpha-systemet. Et fullblods proffkamera i kompakt format med ytelser og egenskaper så ordet «ekstrem» må gis et nytt innhold for ikke å bli en klisje. Sony A7r II er langt mer enn en oppgradering av Sony A7r. Samtidig ser vi at det er en naturlig fortsettelse av Sonys systematiske innføring av en avansert bildestabilisator på bildebrikken i sine speilløse systemkameraer. Bildestabilisatoren skal i følge Sony kompensere for kamerabevegelse ved langsommere lukkertider opp til 4,5 trinn.

Sony A7r II har, foruten den samme 5-aksers bildestabilisatoren vi kjenner fra A7 II, fått en helt ny bildebrikke som kombinerer en bakbelyst fullformat CMOS med 42,4 megapiksler uten optisk lavpassfilter, og en helt ny hybrid AF-løsning med 399 faseregistrerende punkter over det meste av bildebrikken sammen med 25 kontrastfølsomme punkter. Den bakbelyste bildebrikken har en konstruksjon med tettsittende sensorer uten gap, som gir mer effektiv lysfangst med bedre følsomhet og dynamikk, i tillegg til markant forbedret ytelse.

Normal ISO-følsomhet strekker seg fra ISO 100 til 25.600, med utvidelse til ISO 50–102.400 når du tar stillbilder. Denne kombinasjonen av fullformat, oppløsning og følsomhet er unik blant dagens kameraer. Vi har sett bildeeksempler som tyder på at den høye oppløsningen ikke har ført til begrensninger i praktisk følsomhet og kontrastegenskaper.

Sony A7R II har både fått høyere oppløsning og Sonys nye 5-veis bildestabilisator.
Sony A7R II har både fått høyere oppløsning og Sonys nye 5-veis bildestabilisator.

Ytelseshopp

Utlesningen av data fra bildebrikken skjer 3,5x raskere enn på A7r, mens autofokusresponsen er 40 % hurtigere og en forbedret bevegelsesregistrerende algoritme gir bedre ytelse med bevegelig motiv. Selv med den høye bildeoppløsningen klarer Sony A7r II kontinuerlig fotografering med motivfølgende AF og fem bilder/sekund. Kameraet har også fått en ny lukker med 50 % mindre vibrasjon, som er  klarert for hele 500.000 eksponeringer. Nytt er også mulighet for elektronisk lukker, helt uten lyd og vibrasjoner. Vi opplevde responsen fra kameraet som oppsiktsvekkende god under vårt førsteinntrykk, og ikke minst ble vi imponert over autofokusen. Både sikkerheten for eksakt fokus og kameraets evne til å plukke riktig motivdel uten å nøle, antyder at dette kan være ett av de få kameraene som klarer automatisk fokusering med svært få kompromisser.

Fysisk er kameraet nær identisk med A7 II i det ytre, men det er ikke bare bildebrikken som er endret. Også signalprosessoren og søkeren har fått en oppgradering.  Den hurtige Bionz X-prosessoren optimaliserer høy bildeoppløsning og lav støy både for video og stillbilder. Den elektroniske søkeren har OLED-teknologi med XGA-oppløsning, og klassens beste forstørrelsesgrad med 0,78x. De beste elektroniske søkerne har på kort tid fått meget høy kvalitet, og denne er blant de aller beste vi har sett, og uten tvil den største blant fullformatkameraene.

4K med fullformat

A7r II er også Sonys første systemkamera som lagrer 4K video rett på minnekortet. 4K video kan spilles inn både med fullformatutsnitt og utsnitt tilsvarende Super 35mm. I Super 35mm-modus genereres 4K-signalet av ca. 1,8x så mange piksler med full pikselutlesning og uten såkalt «piksel-binning», for å redusere ujevne konturer og effekten av bevegelige motiver. I fullformat-modus utnyttes hele bildebrikken slik at fullformatoptikkens bildeegenskaper for første gang på et systemkamera kommer til sin fulle rett. A7r II har også en rekke profesjonelle videoegenskaper som lyd- og eksponeringskontroll, valg av ulike gamma- og fargeprofiler, samt ren HDMI-utlesning til eksterne enheter. Her er selvsagt også støtte for ekstern mikrofon og lydmedhør.

Kommunikasjon

Det er blitt nesten en selvfølge med også denne proffmodellen kommer fullt utstyrt med hva tiden krever av kommunikasjonsmuligheter. Det eneste unntaket er for dem som ønsker GPS. Her er både innebygd WiFi med NFC-tilkobling og HDMI-utlesning både for ekstern monitor og eksterne lagringsenheter. Via WiFi kan kameraet fjernstyres med smartmobil eller nettbrett ved hjelp av appen Sony PlayMemories. Denne finnes både for Android og iOS.

I tillegg til Sonys ca. 30 objektiver med E-fatning kan A7r II benytte Sony A-objektiver og en lang rekke tredjepartsobjektiver med adapter.
I tillegg til Sonys ca. 30 objektiver med E-fatning kan A7r II benytte Sony A-objektiver og en lang rekke tredjepartsobjektiver med adapter.

Rask systemutbygging

Den siste tiden har Sony også introdusert en overbevisende rekke FE-objektiver (fullformat med E-fatning), i tillegg til det utvalget av E-objektiver (APS-C-format) de har levert siden introduksjonen av E-fatningen i 2010. Verd å merke seg er at E-objektivene med APS-C-format brukt på Alpha A7r II vil dekke en bildeoppløsning på ca. 18 Mp med bildevinkelfaktor på 1,5x. Sony Alpha A7r II kan også benytte alle Sony A-objektiver med adapter, og de fleste andre systemobjektiver for 35 mm speilrefleks med tilpassede adaptere. Noen av disse støtter også autofokus og andre automatiske funksjoner.

Sony Alpha A7r II er i salg i august og vil koste ca. kr 33.000 for kamerahuset alene.

Tags from the story
, ,
More from Toralf Sandåker
Ny Sony A77 Mark II med høyere ytelse
Sony oppgraderer sitt mest avanserte kamera i APS-C-format. Sony Alpha SLT-A77 Mark...
Read More
2 replies on “Sonys nye flaggskip – A7r II”

Comments are closed.