Spektakulært utsyn

Sahara? Svalbard? Nei, Mars. Du verden så “jordisk” det ser ut. Curiosity sender nå superdetaljerte bilder tilbake til Jorda.

Det er snart en uke siden NASA lyktes med å lande et kjøretøy på størrelse med en Mini-Morris på Mars. “Bilen” har blant annet et kamera montert på en mast, og dette kameraet sender nå svært detaljerte bilder av landskapet på Mars tilbake i Jorda. Det er ikke første gang NASA er på Mars og vi har sett bilder derfra tidligere, men kvaliteten på Curiosity-bildene overgår det meste av det vi har sett tidligere. Kjøretøyet er utstyrt med avanserte instrumenter som kan analysere forskjellige mineraler og målet med hele prosjektet er å se om man kan finne spor etter liv på planeten som man er temmelig sikker på har hatt vann.

Kameraene på Curiosity har både vidvinkel og tele-objektiv og kan lagre opptil 8 GB data, som tilsvarer over 5.000 bilder i raw-format.

Også president Obama er imponert. I dag ringte han til forskerne ved Jet Propulsion Laboratory for å gratulere. Det er her Mars-bildene blir lastet ned.

– Dette er inspirende for oss alle. Bildene kommer til å være både bemerkelsesverdige og storslåtte, sa presidenten blant annet.

 

Dette bildet av fjerne fjell som omgir Gale-krateret på Mars er fotografert med 34 mm objektiv og er satt sammen av flere opptak som alle måler 1200 x 1200 piksler.
(Foto: NASA/Jet Propulsion Laboratory-Caltech/MSSS)

 

Kameraet i masta på Curisity har både et middels vidvinkelobjektiv 34 mm med 15 graders bildevinkel og 100 mm tele med 5,1 graders bildevinkel. Kameraene er de to firkantede “gluggene under det sorte, sirkelrunde instrumentet i toppen, 100 mm til venstre og 34 mm til høyre. (Foto: NASA/JPL-Caltech)

 

Skyggen av kameraet i masta på Curiosity. (Foto: NASA/JPL-Caltech)
Tags from the story
, ,
More from Morten M. Løberg
Horten – et høl?
Hvem gidder å reise til Horten – som ikke har noe å...
Read More
0 replies on “Spektakulært utsyn”