Støtter Franklin

Morten Krogvold støtter Stuart Franklins avgjørelse om å vise de «forbudte» Gaza-bildene.
– Fotografene selv ønsker at jeg skal vise bildene, sier Franklin.

Stuart Franklin gjør en siste sjekk av de "forbudte" Gaza-bildene som ble produsert i formiddag. (Foto: Morten M. Løberg)

Det er stille før stormen i Kristiansund. Utstillingen «Point of no return» som Stuart Franklin har satt sammen av palestinske fotografers bilder fra krigen i Gaza er midlertidig stengt for publikum mens de omstridte bildene henges opp. Pressen har grepet fatt i saken etter at vi publiserte den i dag tidlig.

Associated Press hevder altså at de har rettighetene til bildene og at de ikke ønsker dem vist sammen med Stuart Franklins politiske og kritiske tekst. Nå viser det seg at fotografene – som har copyright til sine egne bilder – har gitt bildene til Franklin for at han skal vise dem. Det er uklart om AP alene kan nekte bildene vist på en utstilling når fotografene har sagt ja.

– Hvis noen vil saksøke Nordic Light for dette får de bare gjøre det, sier Morten Krogvold. – Jeg tror ikke det kommer til å skje fordi omdømmetapet vil være så stort. Det er helt uhørt at AP vil sensurerer en av verdens mest humanistiske fotografer på denne måten, sier. Initiativet til å trosse AP kommer fra Franklin selv.

– Fotografene har overlatt bildene sine til meg for at jeg skulle lage denne utstillingen som tidligere er vist i Holland. Nå er den her i Kristiansund og jeg ønsker ikke å vise en amputert utstilling. Da blir noe av meningen borte, sier Franklin.

Skal vise dokumentarfotografi

Stuart Franklin er medlem av Magnum og er mest kjent for ikon-bildet av den kinesiske demonstranten som står og stenger en kolonne med tanks i utkanten av Den himmelske freds plass i Beijing.

Også styreleder Lars Liabø i Nordic Light støtter Franklin: – Nordic Light viser dokumentarfotografi hvert år. Dette er en viktig utstilling hvor fotografene har gitt sine bilder til Franklin og vi ønsker ikke at det skal legges begrensninger på hva vi kan vise, sier han.

Associated Press har sagt i en pressemelding at de ikke ønsker å kommentere saken utover det de har gjort.

Tags from the story
,
More from Morten M. Løberg
Ingen monsterinntekter blant fotografer
Skattelistene vitner tilsynelatende om skrinne kår blant fotografer. Norges best kjente fotograf...
Read More
0 replies on “Støtter Franklin”