Stan Douglas mottar årets Hasselbladpris

Grasstown © Stan Douglas. Vinner av Hasselbladprisen 2016.

Den kanadiske kunstneren Stan Douglas har blitt kåret til årets mottaker av Hasselbladprisen 2016.

Premiepotten på én million kroner deles ut ved prisseremonien i Gøteborg 17. oktober. Dagen etter åpner også utstillingen av Stan Douglas arbeider på Hasselblad Center. Samme dag vil Hasselblad Foundation også organisere et symposium med prisvinneren og en ny bok om Stan Douglas vil bli publisert av forlaget MACK.

Juryens begrunnelse er som følger:

«Stan Douglas er en kunstner av særlig stor betydning, som har fått internasjonal anerkjennelse for både sine sterke fotografiske verk og for sine video- og film-produksjoner. Hans kunstnerskap reflekterer, på en omsorgsfull og treffende måte, over fotografiets og filmens historie og gir ny forståelse av begge medienes kulturelle og teknologiske utvikling. I tillegg har Stan Douglas en åpen og innovativ tilnærming til både analoge og nye digitale formater. Det sentrale i hans arbeid er en sterk interesse og et engasjement for sosiale spørsmål om rase, kjønn, identitet og den postkoloniale politikk, samtidig som han opprettholder et verdifullt og selvkritisk perspektiv på kunstnerens rolle i den samtidige kulturen.»

Stan Douglas ble født i 1960 i Vancouver, hvor han bor og arbeider. Han ble utdannet ved Emily Carr University of Art + Design i 1979-1982. Han arbeider hovedsakelig som filmregissør, og hans kritikerroste fotografiske serie Crowds and Riots (2008) undersøker folkeforsamlingsfenomenet på 1900-tallet i fødebyen Vancouver. I et nyere fotografisk prosjekt, Midcentury Studio (2010-11), gikk Douglas inn i rollen som en fiktiv fotograf, og serien skildrer det tidlige pressefotografiet i etterkrigstidens Amerika.

Siden slutten av 1980-tallet har Douglas produsert verk som rommer ulike lag av observasjoner om samfunnets fremtid. Hans arbeid skaper en bro mellom fotografiets og filmens historier, allid i forhold til den samtidige tilskueren. Stan Douglas har også et sterkt forhold til performancekunsten, både som artist og som regissør, når han arbeider med skuespillere for å skapesine fascinerende iscene settelser.

www.hasselbladfoundation.org

Tags from the story
,
Written By
More from Pål Otnes
Andrea Diefenbach:
Country Without Parents
Andrea Diefenbach har gjort flere prosjekter i Europas ytterkant. På Fotobokfestival Oslo...
Read More
One reply on “Stan Douglas mottar årets Hasselbladpris”

Comments are closed.