Supertele fra Nikon

Har du 140.000 kroner som truer med å brenne høl i lomma di kan du bytte mot en 800 mm supertele fra Nikon. Telekonverter som øker brennvidden til 1000 mm følger med.

Nikon lanserer i dag et nytt superteleobjektiv ogen  tilpasset 1,25X telekonverter.

AF-S Nikkor 800 mm f/5.6E FL ED VR er det første Nikkor-objektivet som har teknologi og materiale som elektromagnetisk blenderstyring og fluorittlinseelementer. I tillegg har det velutprøvde funksjoner som bildestabilisering og nanokrystallbelegg.

Jon Aasen, produktspesialist i Nikon Norge, sier det nye objektivet har den lengste brennvidden i Nikkor-sortimentet. Prototypen på det nye objektivet ble vist frem på Photokina i Köln, og er blitt testet på store sportsarrangementer hvor det ble svært godt mottatt, sier han.
Fluorittlelementer
Til å være et objektiv med ekstrem brennvidde er det både lett og velbalansert. Dette skyldes blant annet at det er produsert i en magnesiumlegering og har en optisk konstruksjon med to fluorittelementer. Det optiske systemet har til sammen 20 elementer i 13 grupper med to fluorittelementer og to ED-elementer. Ved å bruke fluoritt i frontelementene blir fremre del av objektivet lettere. Slik blir tyngdepunktet forskjøvet bakover for å gi bedre håndtering og god stabilitet.

Fluorittelementene gir også en høy optisk ytelse med minimal kromatisk aberrasjon og mye mindre lysbrytningsfeil enn selv super ED-linseelementer. Nanokrystallbelegg benyttes for å sikre skarpe bilder med et minimum av motlysreflekser, interne refleksjoner og lystap. Objektivet har et konkavkonveks element og beskyttende glass i fronten, og er utstyrt med 52 mm NC-filter.

Elektromagnetisk blenderstyring
Den elektromagnetiske blenderen gir pålitelig blenderåpningsstyring med svært lav feilfrekvens. Mekanismen gir også bedre stabilitet og nøyaktighet ved automatisk eksponering under serieopptak. Spesielt gjelder dette når objektivet brukes med telekonverteren, noe som krever dobbel forbindelse mellom kamera og blenderåpning.

Bildestabilisatoren (VR) kompenserer tilsvarende en lukkertid på ca. fire lukkertrinn Automatisk gjenkjenning av vibrasjoner i kamerastativet reduserer vibrasjon fra lukkerutløseren.  AF-S Nikkor 800 mm f/5.6E FL ED VR har også en integrert stativfot for bedre balanse.

Objektivet har SWM (Silent Wave Motor. Fokusfunksjonene A/M (autofokus med manuell overstyring, AF-prioritet), M/A (veksle fra autofokus til manuell bruk i hvilken som helst AF-funksjon umiddelbart) og M (manuell) benyttes.
 
Skreddersydd telekonverter
AF-S Nikkor 800 mm f/5.6E FL ED VR leveres med AF-S telekonverter TC800-1.25E ED – og den første telekonverteren som benytter ED-glasselement til å korrigere kromatisk abberasjon. Telekonverteren er utviklet for å brukes sammen med AF-S Nikkor 800mm og selges ikke separat. Dette sikrer god optisk ytelse når brennvidden på objektivet økes til 1000 mm.

Objektivet som leveres med telekonverteren og en bæreveske (CT-801), er tilgjengelig fra 4. april 2013 til en veiledende pris på 138 390,-.

 

Ny zoom

Nikon lanserer i dagogså  et nytt zoomobjektiv med vidvinkel – AF-S Nikkor 18-35mm f/3.5-4.5G ED. Det er et allsidig og lett objektiv som forsterker Nikons vidvinkelsortiment i FX-format. AF-S-objektivet har en forbedret optisk konstruksjon og en Silent Wave-motor for stille og rask autofokus.

Jon Aasen i Nikon Norg, sier at vidvinkel krever mye av objektivene.


– Nikon har utviklet et rimelig objektiv uten at det går på bekostning av kvaliteten som kreves for å oppfylle behovene til den nyeste generasjonen digitale speilreflekskameraer med høy oppløsning, sier han.

AF-S Nikkor 18-35mm er optimalisert for bruk med digitale speilreflekskameraer i fullformat og med høy oppløsning. Det har 12 elementer i åtte grupper. Tre asfæriske linser og to ED-linseelementer med minimalt med lysbrytningsfeil gir god oppløsning og korrigerer uønsket aberrasjon og fortegning. Nikons antirefleksbehandling reduserer motlysreflekser og interne refleksjoner. Objektivet veier  385 gram er objektivet enkelt å ta med. Det er kompatibelt med alle digitale speilreflekskameraer fra Nikon, inkludert begynnerkameraer uten innebygd autofokusmotor. Ergonomisk utforming og metallfatning med gummiforseiling gjør det svært anvendelig.

Objektivet som leveres med solblender og en myk bæreveske er tilgjengelig fra 7. mars.2013 til en veiledende pris på 5 890,-.

More from Morten M. Løberg
Anker fotodom til Høyesterett
Fotograf Baard Lunde anker Costume-dommen fra Borgarting lagmannsrett til Høyesterett. Er fersk...
Read More
0 replies on “Supertele fra Nikon”