Terje Hellesø tatt for bildejuks

Et av Terje Hellesøs manipulerte bilder. Gaupa var ikke der i fotograferingsøyeblikket, men er hentet fra en bildebase på nettet og montert inn i Photoshop. Foto: Terje Hellesø/Naturvårdsverket

Det er noe alle naturfotografer har erfart: Det er ikke lett å få gode bilder av gaupe. Den norsksvenske naturfotografen Terje Hellesø fant løsningen i Photoshop.

– Jeg har lurt alle. Jeg forstår at alt jeg har gjort, nå vil bli gjenstand for spørsmål. Jeg vil takke alle som har støttet meg, og be om unnskyldning, sier Hellesø ifølge Aftenposten.no.

Det var rovviltkonsulent Gunnar Glöersen i det svenske Jegerforbundet som fikk mistanke om at noe ikke stemte. Hellesø observerte nemlig uvanlig mange dyr på forholdsvis kort tid.

Kåret til Årets naturfotograf

Terje Hellesø etablerte seg som naturfotograf i Norge poå 1970-tallet og ble yrkesfotograf i 198,. Siden slutten av 80-tallet har han arbeidet i Sverige hvor han nå bor. Han har blitt kjent blant annet for sine mange bilder av gaupe, men nå viser det seg at han har hentet gaupebildene fra bildebaser på internett og montert de inn i naturbilder han selv har tatt. Dette i følge nettsiden Fotosidan.se

Hellesø er tidligere kåret til Årets naturfotograf av det svenske Naturvårdsverket, på bakgrunn av nettopp gaupebildene.

Henrik Ekman,som er leder i organisasjonen Naturfotograferne, sier i en kommentar at dette strider mot alt foreningen står for. Naturfotograferna skal behandle saken på et styremøte om noen dager.

Ikke i Norge

Juks med naturbilder er ikke noe problem i Norge. – Vi er ikke kjent med slike saker blant fotografene som er tilknyttet oss, sier Arild Hansen i bildebyrået Samfoto. Samfoto selger på bilder på vegne av de aller fleste naturfotografene i Norge som er tilnyttnet Norske naturfotografer (NN).

– Selv om Terje Hellesø bor i Sverige og er ikke medlem av NN, er bildene hans godt kjent også i Norge. Av den grunn er dette overtrampet ikke bare til belastning for Terje, men også for hele naturfotomiljøet, sier NN-leder Roy Mangersnes i en kommentar. – NN har over lengre tid hatt en veldig klar holdning i forhold til at naturfotografen skal være ærlig i presentasjonen av sine bilder. Dette er en oppfordring som har gått ut til hele naturfotomiljøet. Hellesøs metoder er ikke på noen måter er forenelig med Norske Naturfotografers formål. NN tar derfor sterkt avstand fra det som har blitt gjort, sier Mangersnes.

– Mitt inntrykk er at norske naturfotografer har en sterk og felles holdning mot dette som gjør det helt uakseptabelt å jukse, sier Arild Hansen i Samfoto.

More from Morten M. Løberg
Slik sikrer du bildene dine
Alle er redde for å miste de digitale bildene sine. Om du...
Read More
2 replies on “Terje Hellesø tatt for bildejuks”

Comments are closed.