Tett på Bush: – Som å leve i ei boble

Christopher Morris var fotograf for Time magazine i Det hvite hus før han de siste to månedene president Bushs regjeringstid fulgte verdens mektigste mann på kloss hold «behind the scenes».

Ekslusiv biltur. Chris Morris i presidentens limousine. Morris fortalte i går om sitt spesielle fotooppdrag for National Geographic under Dok 09 på Litteraturhuset i Oslo. (Foto: Morten M. Løberg)

Til tross for strenge restriksjoner på publisering av bildene fikk Morris i utgangspunktet frie hender. Ideen til å skildre «the precidency» var hans egen, men ikke en gang Time er mektige nok til å få en slik avtale i boks.

– Så jeg la fram ideen for National Geographic, som vel er det eneste tidsskriftet i USA med «kred» sterk nok til å få gjennomslag for noe slikt, fortalte Morris til et fullsatt Litteraturhuset under Dok09 fredag kveld. Etter flere måneders forhandlinger med advokatene i Det hvite hus, slapp Morris til i det aller helligste.

Resultatet er en imponerende bildeserie som skldrer presidentens to siste måneder i Det hvite hus og på reiser rundt omkring i verden.

– Det blir som å leve i ei boble, fortalte Morris. – Alt er regulert og planlagt i minste detalj. Jeg har sittet adskillige timer i bilkortesjen som følger presidenten. All annen trafikk er stanset. Hvis han kjørte på motorveien så han aldri annen trafikk. Utsikten fra presidentparets private bolig på toppen av Det hvite hus har ingen utsikt, du ser bare rett i en lav murvegg. Persiennene ligner fengselsgitter.

The situation room

Ingen fotograf har vært så tett på Bush som Chris Morris. Han er den eneste som har fotografert under et møte i «The situation room» i Det hvite hus. Visepresident og utenriksminister kommer inn og setter seg ned sammen med presidenten for å ha videokonferanse med generalene i Irak.

– Thank you, Chris, sier president Bush like før møtet starter. Chris Morris smetter ut.

– Etter å ha forhandlet meg fram til å sitte på i limousinen med president Bush på statsbesøk i Ghana, ble jeg litt skuffet da det viste seg at Bush var uformelt kledd i lys bukse og skjorte. Jeg fotograferte noen bilder da Bush bøyde seg fram og vinket ut av vinduet.

– Det der ble vel et bra bilde, spør Bush. – Joda, sier jeg, «but you don´t look very presidential without a suit».

– Så jeg prøvde å få sitte på en gang til, men det var helt umulig i følge presidentens stab. Da vi skulle reise ut til flyplassen igjen fikk jeg øyekontakt med Bush og gjorde tegn med spørsmål om det var mulig å få sitte på med ham en gang til. Få minutter etter satt jeg der igjen og fikk et av de bildene National Geographic valgte å bruke.

Dok09 avsluttes i dag med Linda B. Engelberth, Eivind H. Natvig og Antonin Kratochvil. Fra klokka 16.00 kan du se bilder fotografert av deltagerne på workshopene til Chris Morris og  Kratochvil.

Tags from the story
,
More from Morten M. Løberg
Lukker og blender
Lukkeren i kameraet bestemmer hvor lenge lyset skal få påvirke bildesensoren når...
Read More
0 replies on “Tett på Bush: – Som å leve i ei boble”