Thomas Ruff: Photograms

© Thomas Ruff

Hva kommer han til å finne på nå da? Det spørsmålet stilles ofte når det gjelder den tyske fotografen Thomas Ruff. Han har i løpet av årene arbeidet med alt fra portrett og landskap til aktbilder og overvåkningsbilder. I hans siste serie har han lagt kameraet på hylla.

Hans siste prosjekt heter «Photograms». Fotogrammet, der bilder skapes uten kamera og objekter legges direkte på fotopapiret, løper som en rød tråd gjennom fotografiets historie. Den engelske pioneren William Henry Fox Talbot kalte sine for «Sun Pictures” og Man Ray døpte sine Rayograms.

Nå er ikke Ruffs nye bilder fotogram i den eksakte betydningen. Han har skapt seg et virtuelt fotogramstudio, med software spesielt utviklet for ham, for slik å få bedre kontroll over bildene, som han deretter fargelegger.

Bildene består av abstrakte former, linjer og spiraler, med ulike graderinger av belysning og gjennomsiktighet, og de har et tydelig ekko av avant-garde fra 1920-1940, men har også en del andre assosiasjoner, enten det er bildene av måneoverflaten tatt fra Apollo-programmet, eller airbrushbilder.

Tags from the story
Written By
More from Michael Dee
Coco Martin: Scanografier
Stillhet og skjønnhet er hva som møter en i en ny serie...
Read More
0 replies on “Thomas Ruff: Photograms”