Tina Signesdottir Hult utnevnt til Hasselblad Master

© Tina Signesdottir Hult

Hasselblad Master blir hvert år tildelt fremragende fotografer i flere kategorier. I år gikk prisen i portrettkategorien til norske Tina Signesdottir Hult.

Sjansen er stor for at du har sett hennes bilder tidligere, også her i Fotograf. Sterke portretter med en gjenkjennelig Hult-signatur har blitt hennes varemerke. Nå har hun blitt utnevnt til Hasselblad Master.

Prisen deles ut hvert annet år til fremtredende fotografer fra hele verden, og det gis ut priser i en rekke kategorier. At det er portrettsjangeren som er hennes sjanger er naturlig og bildene hun sendte inn til juryen var portretter av tre forskjellige personer:

– De tre bildene jeg sendte inn i konkurransen hører til hver sin konseptuelle serie, forteller den ferske prisvinneren. – Et av dem, Torje, er et sterkt portrett av en ung mann. Vi møttes i Tromsø og jeg visste med en gang jeg så ham at vi måtte lage noe sammen. Bildet av jentene i fjellet hører til en ny serie som heter “Children of the  north» tatt på Værøy i Lofoten. Siste bildet er av min Muse Lina. Vi lager en bilde serie sammen en gang i året og jeg har jobbet med henne siden hun var 8 år gammel.  Bildet heter ”Chamber maid”, og inngår i en serie som jeg har laget fra et museeum på Karmøy.

– Hva er det med portrettet som form som er så interessant å jobbe med?

– Det interessante er menneskene, historiene deres. Møtet mellom fotograf og menneske, det nære ”in between” øyeblikket og våre energier som møtes. Kjemi. De forteller sine historier og jeg er budbringeren. Det handler alltid om dem og aldri om meg, men hvordan vi møter hverandre. Jeg har alltid hatt en høy sensitivitet for alt rundt meg og det gjør at jeg er veldig var for menneskers følelser og omgivelsene rundt meg. Det bringer jeg alltid med meg inn i mitt arbeid.

– Du er en aktivt deltager i diverse fotokonkurranser. Hva føler du at det tilfører deg som fotograf?

– Jeg har deltatt i de store prestisjetunge konkurransene og har oppnådd mange  internasjonale priser og mye annerkjennelse. Dette har bidratt til at jeg har fått stille ut bildene mine mange steder i Europa og resten av verden. Jeg har nettopp hatt åpninger både i Paris og Italia nå, men jeg synes det er på høy tid jeg snart har en solo-utstilling i Norge. Det har jeg ikke hatt siden Morten Krogvold åpnet utstillingen min på kulturnatt i Haugesund for mange år siden. Konkurransene gir meg muligheter og anerkjennelsene gjør at jeg blir eksponert for et enormt publikum. Men det er ikke dét som driver meg, dét er ikke kraften! Det er bivirkningene. Det viktigste for meg er å fortsette og skape. Det er i prosessen jeg får min kunstneriske tilnærming, og det er menneskene på min vei som driver meg.

– Hasselblad master er en prestisjefylt pris, hvordan føles det å være i selskap med alle de dyktige vinnerne fra tidligere år?

– Og være i samme linje med mange av de største navnene i historien, som også er tidligere mastere, gir en blanding av ærbødighet og glede og en stor følelse av takknemlighet! På samme tid så føler jeg en blanding av ekstase og redsel. Dette har vært en stor drøm og er nå er den i mine hender. Nå gjenstår det store arbeidet med å lage en helt ny serie med bilder til ”The Masters Book” som publiseres i september. Det skal bli helt utrolig å få jobbe med et mediumformat-kamera fra Hasselblad, avslutter fotografen.

www.tinasignesdottir.com

Written By
More from Pål Otnes
Stephen Gill i Shoot Gallery
Det nye Oslogalleriet Shoot Gallery åpner sin tredje utstilling i dag, torsdag...
Read More
0 replies on “Tina Signesdottir Hult utnevnt til Hasselblad Master”