TIPA: Useriøse priser?

De beste kompaktkameraene fra 2013. Men hvilket er aller best?

Toralf Sandåker mener TIPA fører leserne bak lyset med sine pristildelinger. TIPA deler nemlig ut ut priser til produkter før de er tilgjengelig for test.

– Vi skriver mai, og Fotografi begynner å summere opp de beste produktene vi har testet gjennom året, for eventuelt å nominere dem som kandidater til årets EISA-priser. Vi gjennomgår tester som er basert på grundig utprøving av produktene, som er dokumentert på trykk, og ofte laboratorietestet under vitenskapelig kontroll. Men enda en gang er vi dessverre i tvil om publikum verdsetter disse prisene. Også i år registrerer vi nemlig uten entusiasme at EISAs rivaliserende organisasjon TIPA (Technical Image Press Association) har delt ut priser til produkter de umulig kan ha testet, skriver Sandåker i neste nummer av Fotografi.

Produkter som ikke er ferdige slik at vi ikke rekker å teste dem grundig før avgjørelsen om prisene tas, kommer rett og slett ikke i betraktning for EISA-pris, sier Sandåker. For å komme i betraktning må minst fem av EISAs medlemmer ha mottatt produktet for testing innen fristen, men andre medlemmer kan delta i stemmegivningen selv om de ikke kan nominere produkter de ikke har testet. Produktene skal være ferdige, og ikke være prototyper eller betaversjoner som ikke er klare for salg. EISAs regler er faste, publisert på nettstedet til EISA (www.eisa.eu/faq), og kan sjekkes av publikum. EISAs medlemmer skriver for seriøse entuasiaster og profesjonelle lesere, og fotopanelet arrangerer også den europeiske fotokonkurransen EISA Maestro med deltakere fra 16 land.

– Derfor er det trist å se at kolleger vi kjenner både som kompetente og kritiske i andre sammenhenger, bidrar til å gi priser generelt et dårlig rykte, skriver Sandåker. – I år gjelder det TIPAs priser til henholdsvis Panasonic Lumix DMC-G2 og Adobe Photoshop CS5, som TIPA tildelte 8.–10. april, før noen av produktene var mulig å teste. Kanskje er produktene utmerket, men når kameraet beviselig foreligger først en uke etter at TIPA har bestemt seg for å gi det en pris, sier det seg selv at prisen umulig kan basere seg på seriøse tester av TIPAs medlemmer. Photoshop CS5 ble levert 30. april, tre uker senere, og selv presseeksemplarer i betaversjon ble først delt ut ved lanseringen uken etter at TIPAs avgjørelse var falt.

Du kan lese hele Toralf Sandåkers kommentar i Fotografis sommernummer som utkommer i begynnelsen av juni.

Tags from the story
More from Morten M. Løberg
Sally Mann: Trash, not art?
Sally Manns intime bilder av sin egen familie har vært omdiskert i...
Read More
0 replies on “TIPA: Useriøse priser?”