To ganger Strömholm til Nordic Light

Joakim Strömholm – sønn av den legendariske svenske fotografen og læreren Christer Strömholm – kommer til Nordic Light neste år, med både egne og farens bilder.

Joakim Strömholm er født i 1947 i Stockholm, og det var slett ikke gitt at han skulle følge sin fars fotspor. Han prøvde seg først blant som annet guide, kopist, ryddegutt på byggeplasser, foto- og språklærer, svømmeinstruktør og fritidsleder – før han bestemte seg og satset for fullt som fotograf.

Gjennom sin karriere har han arbeidet med ulike sjangre som dokumentar, portrett og forskjellige oppdrag for aviser og magasiner. Han har fotografert mye for filmindustrien, en rekke musikaler og innen showbiz, vært bilderedaktør og gjort reklame. Musikk, teater og stillbilder på filminnspillinger ble etterhvert hans spesialitet.

Kokk eller lege

Det var først da Joakim var kommet i tenårene at han begynte å bli kjent med sin biologiske far, Christer. Christer ga Joakim et Leica og tilgang til sitt mørkerom, men oppmuntret ikke sønnen til å velge den usikre veien som fotograf.

– Bli kokk eller lege!
var farens råd.

Christer Strömholm (født i 1918) fant også fotografiet gjennom omveier. Han studerte ved Kunstakademiet i Paris da han oppdaget storformatkameraets muligheter. Det viste seg å være det perfekte verktøy for å uttrykke seg på den måten han ønsket, og døra inn i fotoverdenen var åpnet. Han fortsatte å arbeide med fotografi og film, og fra 1962 til 1974 var han rektor på Fotoskolan i Stockholm. Christer døde i 2002, men hans arbeid lever i høyeste grad videre. Det er bare å glede seg til Joakims foredrag og utstillingen med far og sønn Strømholms bilder under neste års festival!

More from Morten M. Løberg
Julegavetips: Norsk dokumentarfotografi i dag
I 2007 fikk 38 fotojournalister og dokumentarfotografer tilsammen fem millioner kroner av...
Read More
0 replies on “To ganger Strömholm til Nordic Light”