To store fotoutstillinger åpner i helgen

Foto: Rune Johansen

Preus museum i Horten presenterer Oppleiv Apneseths dokumentarprosjekt fra Jølster, mens Bomuldsfabriken kunsthall i Arendal åpner stor utstilling med Rune Johansen.

Foto: Rune Johansen

Rune Johansen åpner lørdag og Oddleiv Apneseth søndag. Johansen har nettopp mottatt Fotografiprisen 2011. Utstillingen viser et bredt utvalg av fotografier som er hentet fra de fem første fotobøkene. I 2004 ble den første fotoboken Hiv Mannskjiten publisert. Boken har solgt i over 10 000 eksemplarer, noe som er en uovertruffen suksess for en fotobok i Norge. Rune Johansen har til sammen gitt ut seks bøker på Forlaget Press (www.fpress.no): Hiv Mannskjiten (2004), Så lenge det vara (2005), I Hemsedal (2007), Da æ var i Amerika (2008), Norske sjøfolk (2009) og Glade Jul (2010).

Oddleiv Apneseth har dokumentert Jølster i stort format – arrangerte bilder hvor en rekke av bydgas innbyggere er portrettert på både grandiost og humoristisk vis – samtidig med dypt engasjement og alvor. Prosjektet startet 1. januar 2008 sluttet akkurat 365 dager senere. Totalt kom året til å inneholde omtrent 2000 ulike fotosituasjoner, noe som betyr at han tok i snitt fem bilder om dagen, sju dager i uken.

I Jølster på Vestlandet bor det 3000 mennesker. I forberedelsene inngikk det å fortelle de lokale innbyggerne hva han hadde planlagt å gjøre, samt motivere dem til å stille opp på ideene hans. I begynnelsen var mange skeptiske, men i slutten av 2008 snudde det. Da begynte flere å lure på om ikke de også skulle få være med på bildene. Oddleiv Apneseth fulgte fødsler og begravelser, fester og hverdagsliv, griseslakt og gravmaskinister.

Apneseth viser selv rundt på utstillingen etter åpningen kl. 14.00.

 

Foto: Oddleiv Apneseth

 

Tags from the story
,
More from Morten M. Løberg
Fotobok i toppklasse
Amerikanske Blurb har lenge vært regnet som den beste og mest fleksible...
Read More
0 replies on “To store fotoutstillinger åpner i helgen”