Tom Sandberg er død (1953-2014)

Tom Sandberg gikk i dag bort, 60 år gammel. Det er en av våre mest fremtredende fotografer og en stor kunstner som nå har gått bort.

Tom Sandberg © Jamie Parslow
Tom Sandberg © Jamie Parslow

Tom Sandberg ble født i Narvik i 1953, men flyttet tidlig til Oslo med sin familie. Han fikk sin fotografiske utdannelse fra Trent Polytechnic i Nottingham, en skole som skulle bli viktig for flere framtredende norske fotokunstnere.

Tom Sandberg var en viktig pådriver for fotografiet som kunstform i Norge, og var med å starte Fotogalleriet i Oslo på slutten av 70-tallet. Galleriet var, sammen med Forbundet Frie Fotografer, svært viktig for det framvoksende kunstfotomiljøet i Norge. Han var i over 30 år en av våre mest toneavgivende fotokunstnere.

Sandbergs motiver er sterkt gjenkjennbare, og han har lenge jobbet med nyansene i sort-hvitt-fotografiet. Sandberg bygget opp et særegent uttrykk som har blitt stadig mer ettertraktet. Hans fotografier har blitt en del av vår fotografiske kanon og kjøpt inn av en rekke institusjoner og samlere. Bildene har blitt vist på gallerier som Astrup Fearnley Museet, MoMA og Moderna Museet i Stockholm.

– Tom Sandberg bidro sterkt til å definere hva norsk fotokunst skulle være da han markerte seg i miljøet rundt Høvikodden kunstsenter tidlig på 1970-tallet, i så måte er han utvilsomt en av våre viktigste fotokunstnere gjennom tidene. Hans subjektive og personlige kunstnerstemme var unik, og ulik andre som også definerte seg som fotokunstnere eller frie fotografer på denne tiden og som arbeidet i en klart definert fotojournalistisk tradisjon. Tom Sandbarg tilhørte også retningen “straight photography” – altså rett på sak uten noen dikkedarier – men han var mye mer opptatt av form, flate og materialstruktur, og hva disse elementene kunne fortelle på en metaforisk måte, sier tidligere redaktør her på Fotografi.no, Morten M. Løberg.

– Tom fotograferte nok mest på instinkt. Han gikk ut og så hva han fant. Personlig synes jeg menneskestudiene hans er noe av det fineste han laget. De speiler en sårbarhet som jeg tror også var hans vesen. Det styrket ham som kunstner, men en utfordring i det daglige liv. Det er ingen hemmelighet at Tom Sandberg levde hardt til tider, og slutten av livet hans var ikke noe unntak i så måte. Jeg slutter meg til Dagbladets Tom Stalsberg på Facebook, i dag minnes vi Tom Sandberg med en neve lys. Vakrere hyllest kan vel ikke en fotograf få, sier Løberg.

Fotografis Tore Holter sier også at det er et stort tap for norsk fotografi at Tom Sandberg nå har gått bort:

– Han var en ener som maktet å få en plass også i internasjonal fotografi. Gjennom mange utstillinger nådde Toms bilder frem til et stort publikum, og han var en av få norske fotografer som gjennom sine bilder fikk en posisjon på kunstmarkedet. Vi skal imidlertid ikke glemme at han var en sentral person i den tiden da norsk kunstnerisk fotografi var i etableringsfasen, og at han her ble en inspirasjonskilde for mange norske fotografer. Det var han også i dag, og mange kommer til å savne Tom Sandberg som vi forventet enda skulle få mange år som kreativ kunstner.

Tom Sandbergs bilder vil for altid leve videre som en del av vår felles fotografiske kanon.

Tags from the story
,
Written By
More from Pål Otnes
Tre på rad: Smarte fotosekker
Har du vært på jakt etter en liten og praktisk fotosekk? Det finnes...
Read More
0 replies on “Tom Sandberg er død (1953-2014)”