Tom Sandberg satte prisrekord

Tom Sandberg satte prisrekord på årets første auksjon hos Blomqvist. Tilslaget endte på 240.000 kroner. Foto: Blomqvist

I går arrangerte auksjonshuset Blomqvist årets første auksjon og i katalogen var flere fremtredende fotokunstnere representert. Og året startet godt med auksjonsrekord for Tom Sandberg.

Internasjonalt har markedet for fotografi vært økende i en årrekke med stadig nye prisrekorder på både samtidsfotografi og på eldre klassikere. Her hjemme har markedet vært noe varierende og det er derfor et positivt at årets første auksjon ga god respons for mange av fotografiene i katalogen.

– Vi er veldig fornøyd med resultatet, sier senior kunstekspert hos Blomqvist Birgitte Christin Schiøth. – Spesielt morsomt var det med Tom Sandberg som satte rekord på fotografi omsatt hos oss, og på fotografi omsatt på auksjon i Norge generelt, så vidt jeg vet.

Flere norske fotografer var representert og flere av dem gikk godt over prisestimat. Sandbergs ene bilde gikk for 240.000, godt over de 100.000-110.000 som var prisantydning. Kåre Kivijärvi gikk også bra med et fotografi til prisantydning og et betydelig over. Også Mikkel McAlinden og John Olav Riise ble solgt betydelig over prisantydning.

Kåre Kivijärvi gikk også godt over prisantydning på årets første auksjon hos Blomqvist. Foto: Blomqvist

– 54.000 er en lovende utvikling på Kivijärvi og vi opplever at det bare det siste året har vært en økt oppmerksomheten rundt ham. Vi var også veldig spente på John Olav Riise som til slutt gikk for 38.000. Det finnes nesten ikke et marked for ham da det tilbys svært få fotografier, men de som er interessert i norsk fotohistorie setter pris på hans arbeid og er på plass når det dukker opp noe.

Selv om norsk fotografi gikk bra på gårsdagens auksjon, så gjaldt ikke dette i like stor grad de utenlandske fotografiene. Både Diane Arbus, Lisette Model og Roger Ballen forble usolgt.

– Når det gjelder mesterverk fra fotografer som Diane Arbus så tror jeg nok at det i både norsk og nordisk sammenheng er for få potensielle interessenter i forhold til prisnivået. Det er klart at målgruppen blir liten når prisene nærmer seg en halv million kroner, men vi var forberedt på dette og regner med å få solgt også disse etter hvert. Det er første gang vi har et så så høyt priset fotografi med på våre auksjoner (400.000-430.000 kroner, red.adm.), så for oss blir dette også en ny erfaring.

– Hvordan opplever du prisutviklingen for fotografi?

– Vi føler at vi fikk til noe spesielt med denne utstillingen, og viste at folk kan skaffe seg mye godt fotografi på auksjon. Vi ser at det generelt sett har vært et ustabilt marked i Norge de siste årene, noe som nok kommer av at vi er en lite land med et lite marked som fort mettes. Men vi mener å se at det går bedre og bedre for fotografier solgt hos oss nå, avslutter Schiøt.

Hele tilslagslisten kan sees på Blomqvists hjemmesider.

www.blomqvist.no

Tags from the story
, ,
Written By
More from Pål Otnes
Åsa Sjöström: Grenselandet
Etter å ha reist verden rundt i noen år utdannet Åsa Sjöström...
Read More
0 replies on “Tom Sandberg satte prisrekord”