Tore Holter mottar Leif Preus minnepris

Fotografis mangeårige redaktør Tore Holter mottok i dag den nyopprettede Leif Preus minnepris. Overrekkelsen fant sted på siste dag av fotofestivalen Nordic Light.

Prisen utdeles for fremragende innsats for å fremme fotografiets status, for å inspirere en hel generasjon av norske fotografer til økt faglig nivå og for enestående formidling av fotografisk kunnskap.

Overrekkelsen ble gjort av en beveget Morten Krogvold, som er festivalens kunstneriske leder. Prisen ble gitt som en utmerkelse for mange års arbeid for norsk fotografi og for hans innsats for å bringe internasjonal fotografi til norske lesere og fotografer.

– Ingen nålevende person har gjort mer for norsk fotografi enn Tore Holter, sa Morten Krogvold.

Tore Holter pensjonerte seg fra sin redaktørstilling i 2013 og tildelingen var en velfortjent markering av hans rolle innen norsk fotografi.

– Jeg har slåss med så mange, så lenge, fortalte Tore Holter etter å ha mottatt prisen. – Når jeg begynte som redaktør var folk stort sett opptatt av å fotografere fugler. Det å introdusere kvalitetsfotogtafi i Norge har ikke vært friksjonsfritt, og noen ganger har man nesten mistet pågangsmotet. Det var derfor veldig hyggelig å få denne oppmerksomheten i dag. Ekstra spesielt var det at det var Leif Preus minnepris, vi to var veldig nære, forteller Holter.

Tore Holter © Pål OtnesTore Holter © Pål Otnes

Tore Holter startet tidsskriftet Fotoforum sammen med Leif Preus som også var hans store mentor. Han ble redaktør i Fotografi i 1987 der han ble i 25 år.  Han er en lidenskapelig samler av fotografiske bilder og er også Fellow i The Royal Photographic Society of Great Britain. Han er nå pensjonist, men skriver fortsatt jevnlig i Fotografi.

Det er første gang Leif Preus Minnepris deles ut. Prisen skal gå til en person som:

1. Har lang fartstid i fotografiets tjeneste
2. Har bidradd til formidling av fotografiet.
3. Har bidratt til å heve fotografiets status
4. Har stor faglig dyktighet eller virksomhet
5. Er en betydelig begavelse og talent for fremtiden.

www.nle.no

Written By
More from Pål Otnes
Utstillingen Fotografis Portfoliopris 2016 tar form
Fotografis Portfoliopris 2016 overgikk alle forventninger med nærmere 150 innsendte portfolioer totalt....
Read More
0 replies on “Tore Holter mottar Leif Preus minnepris”