Tre på rad: Smarte fotosekker

Har du vært på jakt etter en liten og praktisk fotosekk? Det finnes andre løsninger enn de store, klumpete standardsekkene – vi har tatt en titt på tre fotosekker litt utenom det vanlige.

Fotosekker er gjerne konstruert for å frakte mye utstyr på en så trygg måte som mulig. Og man skal gjerne gå toppturer eller i ektremvær for at sekken skal nå sitt ytterste potensial. Selv bruker jeg fotosekk primært til og fra jobb, og jeg er nok ikke alene om det. I hverdagen har man kanskje mer behov for en sekk som er både behagelig og fin å se på, og som kun trenger å romme et kamera, et par objektiver og en bærbar PC. Vi har sett på tre hverdagssekker som skiller seg ut fra mengden.

Sjekk også vår sak om fotobagger fra Photokina.

Lowepro Fastpack 150 AW
Lowepro Fastpack 150 AW

Testens desidert rimeligste sekk er Lowepro DSLR Video Fastpack 150 AW. Fastpack er en serie fra Lowepro hvor kamerarommet har en åpning på siden hvor man enkelt får ut kameraet uten å måtte åpne hele sekken.

Det beste med denne sekken er at man får med seg akkurat det man trenger til daglig. Sekken rommer det essensielle enten man er foto- eller videojournalist; i sekkens bunn har man plass til en speilrefleks med en normalzoom samt lader og litt annet, og i topprommet er det plass til en en mikrofon eller opptaker, notatblokk og diverse småtterier. Det følger også med en praktisk veske som rommer alle kabler man måtte trenge å ta med. 

Mot ryggen er det rom til en 13 tommers datamaskin. En MacBook Air passer perfekt, men det er ikke mye å gå på. Det kan derfor være greit å sjekke de nøyaktige målene før du kjøper sekken. I bunnen er det et lite rom hvor du finner et regntrekk som er nyttig når du blir overrasket av en regnskur på vei til jobb. På siden av sekken finnes også en stropp hvor man kan feste en monopod eller et lite stativ.

Sekken sitter godt på ryggen på kortere turer, men bæreselene er i enkleste laget. Dette er med andre ord ikke en sekk for langturer, men er du på utkikk etter en praktisk hverdagssekk, og ikke trenger å ha med en større bærbar PC, kan denne sekken være verd en titt. I samme serie finner du også modellene 250 AW og 350 AW, begge er større varianter av samme sekk. Prisen på minstemann ligger rundt 900,- www.lowepro.com

National Geographic Africa A5270
National Geographic Africa A5270

National Geographic er ikke mest kjent for sine fotosekker, men det er kanskje ikke så unaturlig at mediehuset også produserer en rekker produkter for den eventyrlystne fotograf. Fotosekken Africa A5270 er en kompakt hverdagssekk med gode bærestropper og solid utførelse. Her utgjør fotodelen omtrent halvparten av sekken og har inngang fra fronten. Rommene kan justeres med borrelås og rommer omtrent en speilrefleks med normalzoom pluss en blitz og to kompakte objektiver.

Mot ryggen finner du rom for en bærbar PC opp til 15 tommer, og i toppen finner du inngang til oppbevaringsrommet. Her er det plass til kabler, en bok og diverse småtterier. Skulle du trenge en ren dagstursekk er det mulig å ta ut innmaten i kamera-delen og åpne opp mellom seksjonene for å få ett stort rom. I tillegg til de store rommene finnes en mengde utvendig lommer, samt et feste for et kompakt stativ eller monopod på siden av sekken. Det finnes også en integrert adresselapp i front.

Sekken er en del av Africa-serien. Den gir et solid inntrykk og er et fint kompromiss mellom størrelse, funksjonalitet og design. Om den lever opp til navnet skal ikke jeg bedømme, men trenger du en praktisk hverdagssekk er dette et godt, og ikke minst stilig, valg. Prisen ligger på 1.799.- www.geographicbags.com

Ona Camps Bay
Ona Camps Bay

Siste sekk ut er Camps Bay fra levrandøren Ona. Denne sekken ga umiddelbart et godt inntrykk. Kvaliteten virker upåklagelig og tross sitt relativt kompakte yttre kan den romme store mengder utstyr. Sekken kommer i to fargevalg og er laget av vokset canvas og detaljene er av lær. Bunnen er dekket av et plastmateriale som hindrer sekken i i bli våt når den står på bakken. Innvendig kan fotorommet forandres og tilpasses med borrelås-system som i de fleste sekker.

Sekken har inngang i front til kamera-avdelingen, og innmaten kan justeres til å romme akkurat den mengde utstyr du skal ha med deg. Her kan man bære med seg store linser uten problem, og toppen i kamera-avdelingen kan flyttes slik at kamera-rommet blir større eller mindre. Har du med lite fotoutstyr er det plass til litt av hvert i «sekken», ekspanderer du kameradelen maksimalt får du minimalt med plass til annet.

Dette er er sekken som rommet desidert mest kamerautstyr av de sekkene vi har sett på her, og er også en av få kompakte sekker som kan romme en 17 tommers bærbar datamaskin. Her går nok ikke de største maskinene ned i lommen, så sjekk eventuelt målene før du går til innkjøp. Vi er faktisk ganske imponert over hvor mye sekken kan romme, og bæreremene er solide nok til å holde alt utstyret behagelig på ryggen. Anbefales! Og prisen? Den ligger på 3.399,- www.onabags.com

Written By
More from Pål Otnes
Stephen Butkus: A Self Reflective Study
Stephen Butkus er mest kjent for sine rå og dirkete bilder fra...
Read More
0 replies on “Tre på rad: Smarte fotosekker”