Tre uker til Nordic Light

Foto: Wigdis Wollan

– Ja vi elsker Kristiansund! Selvfølgelig gjør vi det etter så mange besøk. Det er jo årets fotografiske høydepunkt, med all respekt for Paris Photo og Arles. I Kristiansund finnes ingen kunstig høytidelighet og ingen knusende solvarme. Når vi ankommer river den norske våren friskt i håret, skriver Fotografis redaktør Tore Holter.

Fra åpningen av Albert Watsons-utstilling i 2011. Foto: Wigdis Wollan

Suksess forplikter. Derfor vokser festivalen for hvert år, og programmet holdes stadig like kvalitetstungt. At så mange av fotografiets store personligheter finner veien hit skyldes ikke minst den store innsatsen til Anne Lise Flavik og hele Nordic Light-staben. Men også fordi de fotografene som har vært her blir festivalens beste ambassadører. «The word goes around» som det heter. Nordic Light i Kristiansund er i ferd med å få et formidabelt omdømme.

Det vrimler av storheter
At Steve McCurry glapp er selvfølgelig synd, men «erstatter» Mary Ellen Mark er etter vår mening i en helt annen klasse. Et scoop – igjen! Når vi her plusser på med Bruce Davidson er to av det klassiske reportasjefotografiets aller største utøvere på plass i Kristiansund. Abe Frajndlich, som i sin tid kom på den geniale ideen å portrettere alle de store fotografene som ennå levde (Portraits of Famous Photographers), er med i toppen på festival-listen. Og når vi først er inne på portretter kommer den amerikanske fotografen Greg Gorman som i mange år har fotografert USAs kjendiser og nær samtlige av Hollywoods feterte stjerner. Men alt er ikke bare glitter og stas. En av festivalens virkelige overraskelser er den kvinnelige afghanske krigsfotografen Farzana Wahidy. Det er et møte vi gleder oss til.
Programmet er altfor stort til at vi kan repetere det her, men vi nevner at det blir mye norsk og nordisk fotografi. Bjørn Opsahl,

, Pål Hermansen, Annelise Kirsebom og Haakon Brox er blant de norske. Danske Kirsten Klein, svenske Peter Gerdehag og finske Ritva Kovaleinen og Sanni Seppo er blant de nordiske representantene på festivalen.
Sjekk ut www.nle.no for en fullstendig oversikt og aktuell informasjon. Billetter kan du kjøpe via Billettservice (Narvesen, 7-Eleven eller Posten).

Written By
More from Tore
«Den meksikanske koffertens» hemmelighet
The International Center of Photography i New York åpnet nylig en utstilling...
Read More
2 replies on “Tre uker til Nordic Light”
  1. says: Geir

    Interessant bemerkning om McCurry og Marks. Skulle gjerne likt en utdypet forklaring på hvorfor Marks er i en helt annen klasse. McCurry er en stor favoritt hos en god del fotoentusiaster, mens Marks er nokså ukjent for mange av oss. Hva er det vi har gått glipp av?

Comments are closed.