Trondheim dokumentarfestival favner vidt

Fotografen Kim Ramberghaug har fulgt hip-hop-miljøeet i Trøndelag.

Siste helg i november blir det film og fotografi i skjønn forening når Trodheim dokumentarfestival arrangeres. Blant gjestene er den canadiske fotojournalisten Donald Weber og fotografen Kim Ramberghaug som har fulgt trøndersk hip-hop.

Fotografen Kim Ramberghaug har fulgt hip-hop-miljøeet i Trøndelag.

Trondheim dokumentarfestival er en mediumuavhengig, men “mer eller mindre sjangerbevisst affære” på Dokkhuset i Trondheim fra 29. november til 1. desember. Hoveddelen går av stabelen fredag og lørdag da Dokkhuset fylles med dokumentarister av alle slag for filmvisning, radiodokumentarer, bildeserier og samtaler.
Festivalen får blant annet besøk av Donald Weber, en av fotojournalistikkens store stjerner. Den prisbelønnede canadieren kommer til Trondheim dokumentarfestival med boken “Interrogations”, hvor han har fulgt russiske kriminelle og politi i det festivalledelsen beskriver som “en episk historie om rollene vi har i livets mørke opera”.

Journalist Martin Schibbye og fotograf Johan Persson ble verdenskjente da de i 2011 ble pågrepet, truet på livet, fengslet og dømt til 11 års fengsel anklaget for terrorisme av etiopiske myndigheter. Lørdagen står de på scenen på Dokkhuset.

Tegneseriedokumentar står på programmet for første gang under Trondheim dokumentarfestivale, med Kverneland og Fiskes notoriske Kanon-serie.

– Det er et tettpakket program med veldig mye å glede seg til i år. Personlig synes jeg at det er spesielt gøy at bildebyrået Moment har valgt å legge 10-årsjubileet sitt til oss, sier festivalsjef Kim Nygård.
Moment er et byrå bestående av ledende fotojournalister fra Norge, Sverie og Danmark. Deres “Scandinavian moments”, som vil vises på Dokkhuset, må være ett av de mest omfattende fotoprosjekteter som noen gang er gjennomført i Skandinavia.

Film på  Nova
Onsdag og torsdag er det filmvisninger på Nova kinosenter. Hit kommer  blant andre Zentropa-produsent Peter Engel med den bisarre og kontroversielle “Ambassadøren”, og Håvard Gossé Bergseth med sitt underholdende portrett av hemneværingen Jan Erling Holberg som mot alle ods fikk oppleve rockestjernedrømmen på tampen av karrieren.

Fagseminar og hip-hop
NTNU arrangerer et fagseminar om grenser for bruk av bilder i journalistisk formidling sammen med Høgskolen i Oslo, Fritt ord og Trondheim dokumentarfestivalen. Til Dokkhuset kommer blant andre fotosjefene i VG og danske Politiken og professor Anne Gjelsvik fra NTNU.

Fotograf Kim Ramberghaug har besøkt festivalen tidligere, og i år bidrar han med en hel fotoutstilling på Rockheim. Ramberghaug har siden 2007 dokumentert og portrettert hiphopmiljøer i Trøndelag og viser det nå fram i utstillingen “Style and content”. Torsdag blir det vernissage og hiphop-fest med Fremmed rase og G.O.D.S i regi av Rockheim.
I tillegg kan Trondheim dokumentarfestival i år blant annet by på radiodokumentaristen Lasse Nederhoed, Linda Bournane Engelberths romfolk-prosjekt, Helge Skodvins hyllest til Volvo 240, reportasjebussen fra Paragon features og avgangsklassen fra fotojournalistikklinja ved HiO.
Fullt program og mer informasjon om Trongheim dokumentarfestival finner du her.

Foto: Trondheim Dokumentarfestival
More from Morten M. Løberg
Helt ny Leica kompakt med ekstrem tele
Leica V-LUX 2 byr på 14,1 megapiksler og 600 mm teleobjektiv.
Read More
0 replies on “Trondheim dokumentarfestival favner vidt”