Harald Østgaard Lund, forskningsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket i Oslo, har funnet originalbildet av Amundsen på Sydpolen i 1911 – i Australia. Til nå har vi måtte nøye oss med dårlige reproduksjoner.
Bildet viser Roald Amundsen og hans menn etter å ha vunnet kappløpet mot Sydpolen 14. desember 1911. Dette er et unikt og velkjent bilde i Norges historie, men det har til nå kun eksistert som reproduksjon, melder NRK i dag. Bildet er fotografert med selvutløser og viser de fire ekspedisjonsdeltagerne foran teltet med det norske flagget heist.
Den første havnen Amundsen nådde etter å ha returnert til basen og seilt fra Antarktis, var byen Hobart på den australske øya Tasmania. Der skal han i følge NRK ha gått rett til fotografen J.W. Beattie for å få bildene framkalt.
Beattie hadde en yngre assistent, Edward Searle, som siden påstod at det var han som framkalte filmen og laget kopier av negativene. Det har ikke vært kjent hvor negativenme og kopiene tok veien.

– Det har vært et mareritt for bildearkivarer i generasjoner: «Hvor er bildet?» Alle har en nedarvet skam knyttet til dette bildet: «Vi har rotet det bort». Ingen vet hvem eller hvor, men mange føler seg skyldige, forteller Harald Østgaard Lund, forskningsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket i Oslo, til NRK i dag.
Østgaard Lund har lett systematisk etter bildet i flere år og fant et spor i Australia. Han fant til slutt bildet i et privat fotoalbum som nå er i det australske nasjonalbibliotekets eie. Dette er det eneste kjente originalbildet fra Amundsens berømte negativ.
Originalnegativene er sannsynligvis tapt for alltid, men det er naturligvis uvurderlig at originalbilder fra ekspedisjonen nå er kommet til rette. Albumet inneholder nemlig flere bilder fra Amundsens sydpol-ekspedisjon.
De bildene som fram til i dag har vært beviset på at Amundsen nådde polpunktet, er ifølge Østgaard Lund reproduksjoner av antatt tapte originalfoto som Amundsen hadde.
– Bildene som fram til i dag har vært publisert stammer fra noe som har vært på trykk, og gjerne med en ganske lav kvalitet som man etterpå har retusjert. Felles for alle disse bildene er at de består av svarte og hvite prikker. Du ser ikke ansikter, det er ikke øyne eller munn, det er så å si bare en silhuett, sier han til NRK.