Utøya-overlevende: En ny hverdag

Ett av Andrea Gjestvangs bilder fra boka "En dag i historien".

Årets frilanser og World Press Photo Masterclass-utvalgt Andrea Gjestvang er aktuell med ny bok om Utøya-tragedien.

Andrea Gjestvang arbeidet mye med terrorangrepene i dagene etter 22. juli i fjor. I disse dager kommer boka ”En dag i historien”, med bilder og intervjuer av 43 ungdommer som overlevde angrepet på Utøya.

– Jeg oppsøkte også dem som ikke snakket høyest, og kanskje ikke hadde den største politiske motivasjonen for å dra på AUF-leir, forteller Gjestvang i Fotojournalisten.no. Prosjektet hennes er støttet av Fritt Ord og alle bildene og intervjuene er gjort det første året etter 22.juli 2011.

Til hvert portrett Gjestvang har fotografert følger et intervju. Noen av de portretterete har valgt å skrive teksten selv, blant andre Ylva Schwenke (15) fra Tromsø. Det er portrettet hennes du ser på forsiden av boka:

“Hver morgen når jeg våkner, tenker jeg over livet mitt. Noen ganger tenker jeg på hva jeg har gjort, andre ganger på hva jeg kan og vil gjøre i fremtiden. Men én tanke bare surrer rundt i hodet på meg hele tiden. Det at denne dagen kan være min siste. Det høres kanskje slitsomt ut, men det er bare sånn det er blitt.”

– Det bildet er et av de første bildene jeg tok. Jeg forsto ganske raskt at det var viktig. Bildet viser et ungt menneske, samtidig har hun et voksent alvor over seg, og så er det et vakkert portrett samtidig som man ser arrene i nakken. Vinduet speiler seg i pupillene, – hun er inne og ser ut på verden. På en måte er det er symbolsk for hvordan mange har det, sier Gjestvang til Fotojournalisten.no.

«En dag i histroien» kommer på Pax forlag og koster 349 kroner i bohandelen.

More from Morten M. Løberg
To EISA-priser til Canon
Canon fikk årets EISA-pris for beste avanserte speilreflekskamera og beste kompaktkamera.
Read More
0 replies on “Utøya-overlevende: En ny hverdag”