Utstilling: Private utsikter

© Geir Egil Bergjord

Torsdag åpner Geir Egil Bergjord utstillingen “Private utsikter” i Stavanger Kunstmuseum. Har kan du titte ut av vinduene til bybeboere med utsikt utover det ordinære.

© Geir Egil Bergjord
© Geir Egil Bergjord

Vi er vant til å se bilder av bygninger, fra gateplan eller fra luften. Og Googles Streetview har gitt oss muligheten til å dra på sightseeing verden rundt, uten at vi behøver å forlate godstolen. Bergjords utstilling gir oss et nytt og uventet blikk på byen; fra hjemmene til vanlige mennesker, som har kjente monumenter utenfor vinduet. I disse bildene finner man spenningen mellom det spektakulare og det hverdagslige, det trivielle og det monumentale.

Fotografen skriver følgende om serien:

“Alle byar har sine monument og kjende bygningar. Som oftast er dei knytta til byane si historie og politiske hendingar. På kveldstid er dei lyssatt slik at dei blir til landemerker som kan sjåast på lang avstand. Nokre blir til eit symbol for byen. Me kjenner dei frå turistbrosjyrer, postkort, eller har sett dei på eigne ferie- og studiereiser.

Sommaren 2003 vart eg ved eit høve invitert til ein leilighet rett over gata for Volksbühne i Berlin. Eg hadde sett den fine fasaden på veg gjennom byen mange gonger før, men det var annleis å sjå den frå ein sofa blandt bokhyller og stablar med DVDar. Eg returnerte nokre dagar etter med kamera. Sidan har eg fotografert med liknande innfallsvinkel i andre byar, og ein fotoserie har byrja å ta form. Gjennom venners venner, slektningar av venner eller folk eg har truffe på gata, har eg fått tilgang til desse utsiktene. Denne serien hadde ikkje vore mogleg utan gjestfriheten til alle som har sluppe meg inn i heimen eller på arbeidplassen deira.”

I forbindelse med åpningen kan du få med deg en samtale mellom fotografen og Christine Hansen, som er kunstner og førsteamanuensis ved Kunst og designhøgskolen i Bergen.

Utstillingen åpnes av avdelingsdirektør Peter Meyer.

www.museumstavanger.no

Written By
More from Redaksjonen
Canons service overtas av Fotocare
Nylig gikk Canons samarbeidspartner i Danmark konkurs, noe som har medført store...
Read More
0 replies on “Utstilling: Private utsikter”