Utstilling: Provokatøren Helmut Newton

Helmut Newton, Bergstrom over Paris, Paris, 1976 © Helmut Newton Estate

Helmut Newton var en pioner med måten han blandet mote og erotikk. I hele sommer kan du se en stor retrospektiv utstilling med provokatøren Newtons bilder.

Helmut Newton, Fat Hand and Dollars, Monte Carlo, 1986 © Helmut Newton Estate
Helmut Newton, Fat Hand and Dollars, Monte Carlo, 1986 © Helmut Newton Estate

De fleste kjenner Helut Newton gjennom hans portretter av kvinner – ofte i utfordrende og seksualtiserte positurer. Newton har begeistret publikum og ertet på seg feminister i flere ti-år, men uansett hva man måtte mene om hans bilder, så har han hatt en betydelig innflytelse på den moderne fotohistorien.

Særlig er han kjent for sine akt- og motefotografier for blader som Vogue og Harper’s Bazaar, men utstillingen som nå vises på Fotografiska i Stockholm viser bilder fra hele spennet i hans fotografiske virke:

– Det er en stor ære å få presentere en utstilling med den ikoniske fotografen Helmut Newton, sier Min-Jung Jonsson, utstillingsansvarlig hos Fotografiska. Utstillingen vi viser er den første retrospektive utstillingen som har blitt produsert siden Newtons bortgang i 2004. Utstillingen består av circa 180 verk, som vises tematisk: mote, akt, portrett, sex og humor. Tilsammen oppsummerer bildene Newtons visjon om verden og fotografi.

Newton har inspirert mange fremtredende fotografer, blant andre Ellen von Unwerth, Deborah Turbeville, Mario Testino, og Herb Ritts.

Utstillingen åpner 31. mai og står til 29. september.

www.fotografiska.eu

Written By
More from Pål Otnes
Nytt Fotografi ute nå
I Fotografi nummer åtte kan du lese om  den verdenskjente fotografen Nadav...
Read More
0 replies on “Utstilling: Provokatøren Helmut Newton”