Glimt fra en borgerkrig

Slave Pen

The Metropolitan museum i New York viste i sommer en stor utstilling med fotografier fra den amerikanske borgerkrigen som foregikk i årene 1861-1865. Bildene er en sjelden og usminket reise i amerikansk historie.

Ruins of Gallego Flour Mills
Ruins of Gallego Flour Mills

Krig hadde nok blitt fotografert tidligere, i en eller annen sammenheng, som da Roger Fenton tok portretter av soldater og offiserer, leirer og slagsteder under Krimkigen. Men det var nok under den amerikanske borgerkrigen at fotografiet virkelig ble tatt i bruk.

Det anslås at over 1000 fotografer fotograferte krigen i en eller annen form, enten de tok portretter eller dokumenterte krigsskueplasser. Fotografiet inngikk i propagandakrigen, og begge sider så til at bilder av deres generaler ble distribuert og solgt til allmenheten.

En av de fotografer som sterkest assosieres med krigen er Mathew B. Brady, da flere av de mest ikoniske bildene fra epoken bærer hans navn. I virkeligheten var Brady sjelden ute i felten, men sendte andre fotografer for å ta bilder. Han var snarere forlegger og organisatør som lyktes i å lage et meget dyktig og stadig ekspanderende team av fotografer. Brady både distribuerte og stilte ut bildene under krigen, slik at også de som var langt fra slagmarken fikk se dens faser.

Dette innebar det at det fantes et stort og variert bildemateriale for ettertiden. I utstillingen på The Metropolitan Museum i New York kunne man se alt fra portretert og bilder fra slagmarken, til dokumentasjon over de skadene soldatene fikk under de siste avgjørende slagene. For alle som ikke hadde anledning til å se utstillingen, kan du se et utvalg i galleriet under.

www.metmuseum.org

Tags from the story
,
Written By
More from Michael Dee
Julia Fullerton-Battens menn
Julia Fullerton-Batten har tidligere konsentrert seg om kvinnen. I hennes siste prosjekt...
Read More
0 replies on “Glimt fra en borgerkrig”