3 på rad: Utstillinger i Sverige

Lara as Chicholina - Vogue Italia, 2007

Vi har tatt en titt på hva som skjer hos våre naboer i øst i sommer. Landskrona Museum, Fotografiska og Galleri Ralf er alle verd et besøk.

Inez og Vinodh: Pretty Much Everything 2015

Fotografiska i Stockholm viser nå en stor utstilling med paret Inez van Laamsweerde og Vinodh Matadin. Paret, som beveger seg i grenselandet mellom kunst, mote og reklame, har jobbet sammen i over 20 år, og dette er en retrospektiv utstilling over deres felles arbeider.

Inez og Vinodh møttes i studietiden på Art Academy i Amsterdam. De begynte formelt å samarbeide som kunstnere på begynnelsen av 90-tallet. Inez’ tidlige inspirasjonskilder var Helmut Newton og Guy Bourdin, mye fordi hennes mor alltid kjøpte franske Vogue. Vinodh Matadin hentet på sin side inspirasjon fra Ed van der Elsken og Richard Avedon.

De skilte seg raskt ut fra mengden. Selv om de jobbet for moteblader var det ofte tegn på avsmak for motehysteriet og skjønnhetsidealet i deres bilder, noe som ga deres bilder tyngde og staying power.

Paret er viktig også av andre grunner. De gikk i bresjen for en hel generasjon av hollandske fotografer som manipulerte bilder digitalt, i den grad at Holland markerte seg som det digitale motefotografiets hjemland på slutten av 90-tallet.

Fotografiska
Inez og Vinodh
Pretty Much Everything 2015
12. juni – 27. september 2015
www.fotografiska.se

© DITA PEPE, TOMÁŠ, 2002

“View Czech Republic”

Utstillingen har undertittelen ”A Century of Avant-Garde and Off-Guard Photography”. Dette er andre år på rad Landskrona Photo View viser bilder fra en interessant fotonasjon. Den tsjekkiske fotohistorien er en av verdens mest fascinerende, Tsjekkia har vært og er en fotografisk bauta.

Flere av fotografene som stilles ut har sett sitt land endres hele tre ganger. Da Tsjekkoslovakia ble grunnlagt i 1918, under okkupasjonen av Nazi-Tyskland i 1938 og bak jernteppet etter 1948.

Til tross for den sterke undertrykkelsen ble det produsert fantastisk fotografi i landet som den vestlige verden tidligere var ukjent med. Fotografiske kanoner som Josef Sudek, Frantisek Drtikol og Jan Svoboda, samt Emila Medkova og Jindřich Štreit, men også spennende samtidige fotografer som Dita Pepe.

Dita Pepe er kjent for sine selvportrett der hun bytter partner, klær og scenografi. Spørsmålene er både tidløse og akutte, hvordan ville livet mitt sett ut om jeg var født inn i en annen familie, giftet meg med en annen eller valgt et annet yrke, eller rett og slett vokst opp i en annen ideologi?

Utstillingen vises parallellt med Landskrona Foto Festival som varer fra 20. – 30. august.

Landskrona Museum
“View Czech Republic”
2. juli – 6. september
www.landskrona.se

© Jonas Widhe. ”IGÅR, IDAG, IMORGON”
© Jonas Widhe. ”IGÅR, IDAG, IMORGON”

Jonas Widhe
Galleri Ralf i Stockholm beskriver seg selv som ”Et geriljagalleri for fotografi”. Galleriet flytter litt rundt, men akkurat nå holder de til i Hornsgatan 66. Den aktuelle utstillingen, ”IGÅR, IDAG, IMORGON”, viser den svenske fotografen Jonas Widhe. Som tittelen på utstillingen indikerer dreier det seg om et dagbokprosjekt.

Widhe beskriver seg selv som rasjonell, og han har studert matematikk, kjemi og biologi på universitetet. Dagbokprosjektet handler om å gi slipp på kontrollen, om å ha et åpent sinn og å være åpen for omverdenen. I 2014 ga han seg selv oppgaven å fotografere, redigere og publisere ett bilde om dagen:

– Det gjelder å være klar når det skjer. Være oppmerksom. Virkeligheten er den beste regissøren som er vanskelig å overgå. Å fange hverdagen rundt seg i løpet av et år er ikke det letteste, å gjøre det hver dag i 365 dager er en bedrift.

Galleri Ralf
Jonas Widhe
”IGÅR, IDAG, IMORGON”
28. mai – 30. august
galleriralf.wordpress.com

Tags from the story
, ,
Written By
More from Michael Dee
Utstilling: Om fotografi og arkitektur
Helt siden 1826, da franskmannen Nicéphore Niépce, laget det aller første bevarte...
Read More
0 replies on “3 på rad: Utstillinger i Sverige”