Vaginalt på Nordic Light


Er Chin Chin Wu en stor kunstner, eller gir hun bare intimbarbering et ansikt?

Ingen kan beskylde Nordic Lights festivalledelse for å være politisk korrekte. Neste års utstilling med kinesiske Chin Chin Wu er sannsynligvis det minst politisk korrekte Nordic Light har vist noen gang.

Chin Chin Wus bilder overlater ikke noe til fantasien, skriver Nordic Light i en pressemelding. Så hva sitter vi igjen med da? Ren spekulasjon i at nakne damer “selger” – og at veldig nakne damer selger enda bedre?

Sjokkeffekt
Du trenger nok ikke være mer enn allminnelig synsk for å forutse reaksjonene som vil komme. Nordic Light vil bli beskylt for å tenke spekulativt, kvinnegruppa Ottar får en ny sak, og fra konservativt og/eller kristent hold vil Nordic Light møte moralsk fordømmelse. Det eneste formildende er at kunstneren selv er kvinne. Kanskje det til og med er en nødvendighet? En mannlig kunstner ville trolig blitt hakkemat før printen var tørr.

Konseptkunst?
Hvis det da er kunstner hun er. Chin Chin Wu føyer seg inn i en moderne fotokunsttradisjon i sin beskrivende, konseptuelle tilnærming til motivet. Stilen fordrer en knivskarp, detaljert fototeknikk som basis. På en måte minner hun om Rune Johansen (som der garantert fikk kaffen i halsen) – der hvor Rune Johansen retter sitt skarptegnende mellomformatobjektiv mot hus og interiører og ikke overlater så mye som en rift i tapeten til glemselen, retter Chin Chin Wu kameraet mot glattbarberte kvinnelige kjønnsorganer – og som Nordic Light selv påpeker; ikke overlater noe til fantasien.

Nå er det ikke noe krav at bilder skal utfordre fantasien for å være kunst. Men det blir heller ikke automatisk god kunst fordi bildene er rett på sak.

Det hersker ingen tvil om at Chin Chin Wus bilder vekker en viss oppsikt, men det er heller ikke et kunstnerisk kriterium. At oppsiktsvekkende bilder ofte fører til velkommen oppmerksomhet for kunstneren er en annen sak – og mange er jo som kjent villig til å strekke seg langt for å oppnå akkurat det. “Kunstneren” Marianne Aulie har til nå vist fram både rompa si og puppene – og da gjenstår det vel bare å posere for Chin Chin Wu?

Men det kan også hende det åpenbart spekulative i Chin Chin Wus arbeider sperrer for en eventuelt fortjent kunstnerisk anerkjennelse. Bildeserien har vært vist på en rekke utstillinger og i anerkjente gallerier, så det burde normalt borge for kunstnerisk kvalitet. Selv så jeg den under fotofestivalen i Arles i sommer – men hvilken garanti har vi for at det er rent kunstneriske vurderinger som ligger bak utvelgelsen?

Hva er kunst?
Jeg tror ikke jeg tar mye feil i følgende: De som kjemper om å vise Chin Chin Wu tenker mer på publikumsbesøk og publisitet enn kunstnerisk eller bildemessig verdi. Det er ikke noe galt i å tenke publikumsbesøk og publisitet (snarere tvert i mot, det er helt nødvendig). Men vi kan vel kalle en spade for en spade.

Å vurdere hva som er kunst eller ikke er ingen eksakt vitenskap. Det finnes ingen fasitsvar. Men jeg har samlet noen ledetråder: Tidligere direktør på Kunstsenteret Høvikodden, Ole Henrik Moe, sa i en åpningtale under en fotoutstilling en gang at “et fotografi kan bli kunst når det viser oss et utsnitt av virkeligheten sett gjennom et menneskelig temperament”. Og tidligere direktør ved Samtidsmuseet, Jan Brochman, har sagt at “kunst bringer betrakteren til ny erkjennesle, eller til randen av ny erkjennelse”.

Chin Chin Wus bilder oppfyller en fjerdepart av disse kriteriene. Hun viser oss utvilsomt utsnitt av virkeligheten. Men det er vanskelig å få øye på det personlige temperamentet. Hun minner om en dyktig fiolinist som Kina har avlet mange av – hun spiller feilfritt, men mangler særpreg og eget uttrykk. Og hvordan hun eventuelt skulle bringe betraktren til ny erkjennelse er også høyst uklart. For det er nok slik at de aller fleste som ser Chin Chin Wus fotografier ganske fort vil føle at dette har de sett før.

Og ikke nødvendigvis på en fotoutstilling.

Tags from the story
,
Mer fra Morten M. Løberg

Oslo Kameraklubb med jubileumsutstilling

Oslo Kameraklubb åpner jubileumsutstilling på Kafé Celsius i Oslo torsdag 25. august...
Les mer