Veteranenes dag

Lucien Clergue har akkurat avsluttet sitt foredrag i Caroline med sitt råd til ungdommen. Albert Watson (t.h.) holder sin forelesning senere i kveld. Begge forelesningene blir holdt også i morgen. (Foto: Morten M. Løberg)

I dag er flere av de store kanonene som gjester Nordic Light i ilden. Lucien Clergue er en av fransk fotografis grand old men.

Lucien Clergue har akkurat avsluttet sitt foredrag i Caroline med sitt råd til ungdommen. Albert Watson (t.h.) holder sin forelesning senere i kveld. Begge forelesningene blir holdt også i morgen. (Foto: Morten M. Løberg)

77 år gamle Clergue er fremdeles aktiv både som fotograf, utstiller og foredragsholder. Han startet å fotografere i hjembyen Arles under krigen, og har senere skildret sigøynerne i området rundt Camargue og tyrefektning både i Frankrike, Spania og Mexico. Clergue er videre kjent for sine aktstudier.

 

Han bidro sterkt til etableringen av den berømte fotofestivalen i Arles i 1970. Gjennom sin karriere har han samarbeidet med en rekke kjente kunstnere og forfattere, blant andre Picasso og Jean Cocteau. Clergue vurderte å bli fiolinist i sine unge dager, men valgte fotografi. Den brede kunst- og kulturinteressen og hans omgang med en rekke kunstnerperonligheter har formet hans måte å arbeide på. Det har også vært til stor hjelp når Arles-festivalen ønsket å knytte til seg kjente og etterspurte fotografer. De første årene av festivalen var en lang rekke av verdens beste fotografer.

Etter at Lucien Clergue hadde avsluttet sitt foredrag i Caroline kino her i Kristiansund, fikk han spørsmål om han har et råd til unge mennesker som vil bli fotografer, her er svaret:

– Det er et stort privilegium å se verden i brøkdelen av et sekund. Ingen andre kunstformer har denne muligheten, og formidle noe på 1/250 sekund. Husk at alt du legger i dette øyeblikket er et resultat av hvem du er og hvilken kulturell bakgrunn du har. Det er et resultat av hva du har tilegnet deg. Så hør vakker musikk, les god poesi, nyt teater og god mat. Summen av alt dette bestemmer om du blir en god fotograf eller ikke.

Tags from the story
,
More from Morten M. Løberg
Historisk fotomulighet i rommet i kveld
Når deler av mannskapet på den internasjonale romstasjonen ISS kobles fra i...
Read More
0 replies on “Veteranenes dag”