Vi besøker Fotografiska

Fotografiska i Stockholm er et av Europas nye fotografiske møtesteder, skriver Bjørn Falch Andersen fra den svenske hovedstaden.

Fotografiska ligger flott til like ved Slussen i Stockholm. (Foto: Bjørn Falch Andersen)

Stockholm er en deilig by, ikke minst om sommeren. Og for fotografer nå – Fotografiska, det helt nye og et av Europas største fotografiske møtesteder. Det åpnet nylig, i et Gamla Stora Tullhuset fra 190 – et gammelt totalrenovert tollkammer i jugendstil (med nennsom bevaring og fremheving av gamle bygningsdetaljer a la Preus Museum Horten.

Fotografiska ligger en kort spasertur fra Slussen T-bane, eller du kan ta sightseeingbåt til døren! Kunne ikke vært bedre.

Bygningen fremstår vakker og rommelig  med store utstillingssaler. Fargene er duse og harmoniske. Flere etasjer rommer publikumsfasiliteter, resepsjon med rikholdig bibliotek og bokhandel (her kan du til og med kjøpe sjeldne fotografiske bøker). Vi finner  kafe, bar og restaurant, kurs og seminarrom, akademi, og workshoprom – blant annet!  Dertil et eget Fotografiska Galleriet avsatt till visning av innovativ samtidskunst.

Utstillingssalene er en drøm for fotografer. Store og vakre rom gjør at bildene vises spektakulært. I likhet med Louisiana museum utenfor København er salbelysningen diskret med riktig nivå. Dette gir en intimitet som minner om den sakrale stemning man møtte i Robert Franks store retrospektive utstilling  i Tate Modern i London.

I Norge har folkene bak Nordic Light i Kristiansund på kort tid etablert en internasjonal fotografisk møteplass på et beundringsverdig  høyt nivå. Forografiska vil nå bli en konkurrent til gjensidig utfordring og inspirasjon.

Åpningsutstillingene er særdeles severdige. Joel-Peter Witkin, Annie Leibovitz, Vee Speers, Lennart Nilsson og Anders Petersen – hvilket smørgåsbord!  Sobert og vrimlende montert, til glede for skarer (!) av besøkende.

Etter to dagers dypdykk tenker man på Preus Museum,  med samme muligheter i bygget. Tenk om det kunne tilføres midler for utvidelse til opplevelse over flere etasjer – her også!

En drøm kanskje?

Fakta om Fotografiska:

Åpent hver dag fra 10 til 19.
Adresse: Stadsgårdshamnen 22, Stocjholm
www.fotografiska.eu
2.500 kvadratmeter utstillingslokaler
Fire hovedutstillinger pr. år og 15 til 20 mindre utstillinger
5.500 kvadratmeter akademi, workshoplokaler, bokhandel, kafé.

Tags from the story
, , ,
More from Morten M. Løberg
Vinner av Nikon Photo Contest International
Vinnerne i verdens største fotokonkurranse – Nikon Photo Contest International – er...
Read More
0 replies on “Vi besøker Fotografiska”