Vi tester Nikon D800E

Gotland. Nikon D800E med Nikkor 2.8/24 - 70 mm. ISO 100, dagslys hvitbalanse, råfil. (Foto: Morten M. Løberg)

Selv om nye Nikon D800 tåler en regnskur har vi valgt å reise til Gotland for å prøve vår nye D800E i litt annet lys enn bare gråvær. Nikon D800E er det første digitalkameraet som er utstyrt med et low pass-filter som ikke “blurer” bildet.

Alle digitalkameraer er utstyrt med et low pass-filter. Dette er et filter som sitter foran bildesensoren og som først og fremst skal hindre moiré i bildene. Moiré er fargebrytningsfeil som oppstår der det er fine, repeterende mønstre i motivet – som for eksempel i ei dressjakke. Nikon har endret konstruksjonen av dette filteret i D800E-modellen slik at filteret ikke gjør bildet bittelittegrann uskarpt slik dette filteret vanligvis gjør. Filteret er altså ikke fjernet slik mange tror, men det er gitt andre egenskaper. I og med at det ikke forringer bildekvaliteten er sjansen større for at det skal oppstå moiré, men Nikon hevder at D800/D800E-modellens høyeoppløsning på 36 megapiksler i seg selv er nok til å redusere moiré-problemet.

Dette er altså noe av det vil vil prøve ut i praksis. Førsteinntrykket er absolutt til åleve med. Kameraet er hurtig å arbeide med og resultatene hittil ser imponernende ut. Med 36 megapiksler tilsvarer bildekvaliteten det vi fikk med et mellomformatkamera tidligere. Selv om jeg vanligvis benytter råfil-format, er JPEG-filene så gode at det ikke er noe problem å bruke disse når eksponeringen sitter.

Finstuderingen av bildene får vente til vi kommer hjem. deretter kommer vi tilbake med en fyldig rapport fra “prøveturen”.

Gotland. Nikon D800E med Nikkor 2.8/24 – 70 mm. ISO 100, dagslys hvitbalanse, råfil. (Foto: Morten M. Løberg)

 

Detalj. Råfil. Forsiktig skarpet opp i Photoshop.
More from Morten M. Løberg
Også Canon med “rimelig” fullformat
Da Nikon for noen dager siden introduserte et fullformatkamera til rundt 17.000...
Read More
0 replies on “Vi tester Nikon D800E”