Vi tester Canon EOS M3

Det er snart tre år siden Canon lanserte den første EOS M. Først nå er oppfølgeren EOS M3 kommet. Den kommer sent, men godt.

I mellomtiden har japanerne kunnet kjøpe EOS M2, som var en beskjeden videreutvikling av den første modellen. Men i løpet av de tre årene har ikke Canon lansert flere enn fire objektiver. Det tyder ikke på at de har store ambisjoner med EOS M-systemet. Samtlige andre produsenter av speilløse systemkameraer har satser mer på objektiver.

Det er synd, for EOS M3 har mange gode egenskaper. Mer enn det, kameraet er riktig bra. Hadde dette kameraet hatt en innebygd søker, kunne det blitt kø i butikkene. Hvis det samtidig var flere objektiver å få tak i.

EOS M3 har Canons nye 24 Mp CMOS-brikke i APS-C-format, den samme som sitter i EOS 750D og EOS 760D. Selve huset er uhyre kompakt, men har fått et mye bedre grep enn tidligere. Det er meget solid bygget i metall, og har både innebygd blitz og blitzsko med støtte for trådløs blitz med Canons E-TTL II-system.

Skjermen kan vippes opp og ned, og tilbake i «selfie-modus». Skjermen er en god 3″ pekeskjerm, og kameraet er utstyrt med fine videoegenskaper, med bl.a. mikrofoninngang og egen videoknapp, samt både manuelle og automatiske innstillinger.

Ytelsen er en klar forbedring fra EOS M. Autofokusen er ganske kjapp, om ikke helt på nivå med de beste konkurrentene.

Canon-M3_test

Bildekvalitet

Vi har testet kameraet med alle de fire objektivene, og kan bare konstatere at bildeegenskapene er på et høyt nivå. Du finner ikke mange systemkameraer i APS-C-format som topper dette.

Det vi savner, er enda bedre autofokusytelse. Og en integrert søker. EOS M3 gir riktignok mulighet til en ekstern videosøker, men det koster rundt 2500 kroner ekstra. Og så var det objektivene, da.

Konklusjon

Under fjorårets Photokina lovte Masaya Maeda, Canons toppsjef for bildeprodukter, at satsningen på speilløse kameraer ville forseres. Ikke minst ville vi se flere nye objektiver.

Det er på høy tid å innfri. Canon viser med EOS M3 at de har teknologien og viljen til å bygge svært kompakte speilløse kameraer som tar fremragende bilder. Med de fire objektivene viser de også at de kan lage fremragende optikk til det speilløse systemet.

Men EOS M3 henger fremdeles fast i markedsførernes tro på at det er kompaktkamerabrukerne som skal «omvendes». Og de trenger ikke optikk og søker, mener Canon. Konkurransen er tøff, ikke minst fra Sony. Canon kan, men må ville mer enn dette før salget løsner.

More from Toralf Sandåker
Hasselblad H6D – ny multimedieplattform
Hasselblad H6D skal være den svenske mellomformatlegendens fremtidssatsning. Månelandinger og ikonisk mekanikk...
Read More
0 replies on “Vi tester Canon EOS M3”