Vil kaste ut Forsvarets fotograf

Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvarets mediesenter

Det er ikke bare årets Gullsnitt som har utløst debatt om vinnerne. Fotograf Fredrik Neumann vil kaste ut Forsvarets egne fotografer fra Årets bilde.

Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvarets mediesenter

Grunnen er at fotograf Torbjørn Kjosvold, som er ansatt i Forsvarets mediesenter, fikk tredjepremie i klassen ”Årets reportasje/dokumentar utland” for sin bildeserie av hjemtransporten av fire døde norske soldater fra Afghanistan .

”Forsvaret har i all hovedsak søkt å begrense norske mediers tilgang til konflikten i Afghanistan, for å kunne gi sitt eget, filtrerte bilde av det som skjer. Det gjelder også hendelsen Kjosvold er premiert, der andre fotografer (fra “frie medier”) ble nektet å ta de bildene de ønsket. Man premierer altså Forsvarets PR-fotograf i en konkurranse for fotojournalistikk? Det må være en kortslutning et sted. Forsvarets fotografer bruker noen av de samme verktøyene fotojournalister bruker, men de driver ikke med journalistikk!” skriver Neumann på Journalisten.no.

Kast ham ut

Fredrik Neumann vil kaste ut Kjosvold fra Pressefotografenes klubb. ”Det spørs om han burde være medlem i PK. Kanskje er det på tide å ta debatten om dette. De har jo tatt den i NJ, der har man valgt å ekskludere informasjonsarbeiderne”, skriver Neumann.

Tidligere presseoffiser i Forsvaret, Lars Magne Hovtun, skriver i debatten at alle fotografer hadde tilnærmet de samme muligheter til å ta bilder.

“Personlig mener jeg Forsvaret viste seg fra sin åpneste side i etterkant av hendelsen som tok livet av fire soldater. At vi i det hele tatt lot media “haike med likbilen” er et eksempel på hvor langt vi strakk oss, og uttrykker en hjelpsomhet jeg tror media vanligvis kan se langt etter i den daglige nyhetsdekningen”, mener Hovtun.

Stemmer ikke

Fotojournalister som har dekket krigen i Afganistan mener Hovtun skjønnmaler.

Torbjørn Grønning var i Afghanistan som frilansfotograf for Dagbladet og sier at det var forskjell på hvordan han og Kjosvold arbeidet. Torbjørn Kjosvold fikk bevege seg fritt, mens andre fotografer måtte forholde seg til klare restriksjoner. Ingen andre enn Forsvarets egne folk fikk gå tett på vennene av de døde, eller være med på transportetappen mellom Rygge og Gardermoen.

”Torbjørn Kjosvold opptrådte som en av Forsvarets folk og jeg synes det er interessant at en som representerer et propaganda-apparat kan delta i en journalistisk konkurranse” sier Grønning til Journalisten.no.

”Torbjørn Kjosvold konkurrerte her på linje med andre PK-medlemmer” sier PK-leder Terje Bringedal om Kjosvolds deltagelse i Årets bilde. ”Kjosvold har vært medlem lenge, fra før han dro til Afghanistan, og vi kan ikke ekskludere ham fordi han har fått ny jobb”, sier Bringedal og understreker at han forholder seg til at Kjosvold har vært fotojournalist.

Under kan du se hele serien som Torbjørn Kjosvold fikk tredjepremie for i klassen ”Årets reportasje/dokumentar utland” i Årets bilde.

More from Morten M. Løberg
Tove Lauluten er Interfoto debutantutstiller
Interfotos debutantutstiller får boltre seg på veggen hos Bølgen & Moi på...
Read More
2 replies on “Vil kaste ut Forsvarets fotograf”
  1. Hmm. Er det ikke en god fotograf`s jobb å skaffe seg litt eksklusivitet først? Er man først innenfor i et miljø, så har man skaffet seg tillit. Det blir som regel gode bilder av sånt. Er litt usikker på om det sutres unødvendig i denne saken….

Comments are closed.