Vinnerbildene i World Press Photo er kåret

World Press Photo of the Year Warren Richardson, Australia, 2015, Hope for a New Life

Ikke uventet var det flyktningekrisen som sto i fokus i årets World Press Photo. Årets vinnerbilde er tatt av den australske fotografen Warren Richardson. 

Vinnerbildet, Hope for a new Life, viser en flyktning som sender en baby gjennom piggtrådgjerdet på grensen mellom Ungarn og Serbia, før det ble satt opp et gjerde på grensen mellom de to landene. Bildet er tatt midt på natten, bare opplyst av måneskinn for ikke å tiltrekke oppmerksomheten til grensepolitiet. Det vant også førstepris i Spot News, enkeltbilder. Fotografen, Warren Richardson er bosatt i Ungarn. Han er freelancejournalist og jobber for tiden i Øst-Europa.

I tillegg til flyktingekrisen, krigen i Syria og de to terrorhandlingene i Paris, var temaer som massiv forurensning i Kina, jordskjelvet i Nepal og gjengvold i Syd-Amerika representert.

Det ble delt ut priser i til sammen 8 kategorier: Contemporary Issues, Daily Life, General News, Long-Term Projects, Nature, People, Sport og Spot News:

• Spot News enkeltbilder ble vunnet av Warren Richardson, som tidligere nevnt, og Spot News serier ble vunnet av Sameer Al-Doumy, som viser etterdønningene av luftangrep i Syria.

• Contemporary Issues, enkeltbilder ble vunnet av den kinesiske fotografen Zhang Lei med bildet Haze in China. Contemporary Issues, serier, ble vunnet av Mário Cruz fra Portugal med serien Talibes, Modern-day Slaves, gutter som er innestengt i islamskoler i Senegal.

• Kategorien Daily Life, enkeltbilder, ble vunnet av Kevin Frayer fra Canada med bildet China’s Coal Addiction og viser kinesiske menn som drar en sykkel i et nabolag i nærheten av et kinesisk kullkraftverk. Serie-kategorien ble vunnet av Daniel Berehulak fra Australia med bildereportasjen An Antarctic Advantage, som omhandler chilenske, kinesiske og russiske forskningsteam som utforsker de kommersielle mulighetene som vil oppstå når avtalene som beskytter kontinentet utløper.

• General News, enkeltbilder, ble vunnet av Maurizio Lima fra Brasil. Bildet viser en IS-soldat som blir behandlet på et kurdisk sykehus. General News, serie, ble vunnet av Sergey Ponomarev med en reportasje fra Europas flyktningekrise.

• Mennesker, enkeltbilder, ble vunnet av den slovenske fotografen Matic Zorman. Bildet viser et barn dekket av en regnkappe som venter i kø for å bli registrert i en flyktningeleir i Preševo, Serbia. Førsteprisen for serier ble vunnet av Kazuma Obara fra Japan med Exposure, som viser livet til en jente som ble født i Kiev bare fem måneder etter Tsjernobyl-ulykken.

• Langtidsprosjekt ble vunnet av den amerikanske fotografen Mary F Calvert. Hun har portrettert kvinnelige soldater som har blitt voldtatt eller angrepet seksuelt i løpet av sin verneplikt i den amerikanske hæren.

• Natur, enkeltbilder, ble vunnet av Rohan Kelly fra Australia med bildet Storm Front on Bondi Beach. En tsunamibølge er på vei mens en solbadende dame leser og er uvitende om bølgen som kommer. Natur, serie, ble vunnet av Tim Laman fra USA. Serien handler om livet og truslene mot ville orangutanger i Nord Sumatra provinsen i Indonesa.

• Christian Walgram fra Østerrike vant Sport, enkeltbilder, av den tsjekkikske alpinisten Ondrej Bank som krasjer i sidenettet under utforløpet i Beaver Creek, Colorado, USA. Sport, serier ble vunnet av Vladimir Pesnya fra Russland og viser spillerne på et amatør hockeylag fra en provins i Russland før under og etter en kamp i et regionalt mesterskap.

Du kan se alle vinnerbildene på www.worldpressphoto.org

More from Kristin Skåmedal
Miyako Ishiuchi mottar Hasselbladprisen
Miyako Ishiuchi er kjent og respektert langt utenfor Japans grenser, og har...
Read More
0 replies on “Vinnerbildene i World Press Photo er kåret”