Viste varm interesse for mennesker og naturen de levde i

Arnt Sneve ga i 1974 ut boka "Lofoten" med tekster av Kjell Sandvik. Her ett av bildene fra boka som fort fikk ry som en både viktig og god fotobok fra denne pionertiden..

Med fotograf Arnt Sneves død 4. januar er en av pionerene som grunnla Forbundet Frie Fotografer gått bort. «Mitt engasjement som fotograf har alltid befunnet seg i skjæringspunktet mellom det romantiske og det realistiske» sa han en gang i et intervju. Så vil han vel først og fremst bli husket for noen av sine ikoniske bilder fra Lofoten, Trastad hjem for psykisk utviklingshemmede eller Oslo natt til 1. mai, 1982.

Sneve, som var født i Bardu i 1940, hadde sin første jobb i Harstad Tidende. Etter et studieopphold i England 1970-71, flyttet han med familie i 1972 til Ramberg i Lofoten. Her ble flere av fotografiene til boken «Lofoten» utgitt på Cappelens forlag i 1974 til. Den ble kåret til «årets vakreste bok» og utgitt på nytt i en noe utvidet utgave i 2006. Samme år flyttet han til Oslo. Her kom han raskt i kontakt med andre fotografer som kjempet for å få myndighetene til å forstå at fotografer også skaper kunst på lik linje med malere og billedhuggere, og derfor burde ha rett til å søke stipendier og garantiinntekter for kunstnere. Sneve jobbet som billedredaktør for bl.a. Gyldendal Norsk Forlag og som fotograf for Kommunal Rapport i flere år. Samtidig arbeidet han som kunstner og fikk etter hvert garantiinntekt. Sneve stilte flere ganger ut separat: Oslo og Tromsø kunstforeninger 1973, Fotogalleriet i Oslo 1985 og i Rådhusgalleriet 1994. Han deltok også på utallige gruppeutstillinger, senest «Du så det her!» til Oslo kunstforenings jubileum i 2006. Sneve har også utført utsmykningsoppdrag og er representert i flere samlinger, bl.a. Preus museum.

Sneves bilder viser tydelig en varm interesse for mennesker og naturen de lever i. De vil leve evig som en viktig del av norsk fotohistorie og vi er ham takknemlig for dette bidraget.

Hanne Holm-Johnsen
kurator
Preus museum

 

Arnt Sneve ga i 1974 ut boka "Lofoten" med tekster av Kjell Sandvik. Her ett av bildene fra boka som fort fikk ry som en både viktig og god fotobok fra denne pionertiden..
Tags from the story
, , ,
Written By
More from Redaksjonen
Portfolio: Janne Rugland
En høyst gledelig stim av veldig flinke damer er med å prege...
Read More
0 replies on “Viste varm interesse for mennesker og naturen de levde i”