Waldemar Eide på Stavanger Kunstmuseum

Waldemar Eide

Waldemar Eide var en av Norges ledende portrettfotografer på første halvdel av 1900-tallet. Nå vises en omfattende utstilling med hans bilder på Stavanger Kunstmuseum.

Stavangerfotografen Waldemar Eide (1886-1963) regnes som en av Norges ledende portrettfotografer i første halvdel av 1900-tallet. Likevel er hans produksjon fortsatt relativt ukjent for mange. Utstillingen Waldemar Eide – Kamerakunst vil fokusere på Eides kunstneriske fotografier.

– Waldemar Eide hadde en stor betydning for fotografmiljøet og var en viktig skikkelse i kulturlivet i Stavanger. Likevel er hans kunstneriske produksjon fortsatt relativt ukjent for mange. Vi er derfor veldig glad for å kunne åpne denne utstillingen som vil fokusere på hans kunstneriske fotogtafier, og som dermed kan befeste hans plass i norsk kunsthistorie, forteller Hanne Beate Ueland, avdelingsdirektør ved Stavanger Kunstmuseum.

Waldemar Eide var blant de første fotografene som betraktet seg som billedkunstner, og som jevnlig stilte ut både hjemme og utenlands. Eide omtales ofte som en fotograf som var mer kjent i Europa enn her hjemme. Han deltok aktivt i utstillinger og fikk flere priser for sine fotografier. Eide skrev i tillegg jevnlig om kunst og fotografi for fagtidsskrifter og aviser, og anses for å ha hatt stor betydning for amatørfotografer generelt og kulturlivet i Stavanger spesielt.

Eides atelieret var et møtested både for besøkende kunstnere og personligheter som ville la seg portrettere. Komponisten Sergej Rakhmaninov, historikeren Macody Lund og operasangeren Kaja Eide Norena var blant de mange som Eide fotograferte. Mest kjent er han kanskje likevel for bildene av den russiske ballettdanseren Vera Fokina, som han avbildet i 1919 – piktorialistiske fotografier med bløte konturer og et malerisk preg.

Utstillingen «Waldemar Eide: Kamerakunst» vises til 19. februar.

www.museumstavanger.no

Written By
More from Redaksjonen
Ny utgave av Fotografi ute nå
I årets tredje utgave av Fotografi kan du lese om fotograf, danser...
Read More
0 replies on “Waldemar Eide på Stavanger Kunstmuseum”